Okul; batı dillerindeki ‘ecole’ sözcüğünün dilimizdeki telaffuz hali. En geniş anlamıyla bilginin aktarımını tanımlıyor. Bilginin aktarımı ise insanı diğer tüm canlılardan ayıran en temel özellik. Uygarlık kavramı tam da bu özellikten yola çıkılarak şekillendi.
Zaman içinde okul sözcüğünün içeriği, başlangıç noktasındaki yaygın anlamını aşarak eğitim- öğrenim ve aktarıma dair tüm pratikleri içeren bir kullanım alanına ulaştı. Günümüzde özgün bir aklın şekillendirdiği akımları da aynı sözcükle tanımlıyoruz.
Bu düşüncelerin aklımda uçuşmasına yol açan ise, sevgili Hasan Saltık’ın kurup can verdiği, İMÇ plakçılar çarşısında fark yaratmayı başaran ‘Kalan Müzik Ekolü’
1960’lı yılların başlarında hizmete açılan İstanbul Manifaturacılar Çarşısı’nın bir bölümü, daha o yıllardan başlayarak müzik sektörünün nefes alıp verdiği bir yer olmuştur.
Piyasa koşullarının dayattığı kar dürtüsüyle, mesleğe yeni girecek olan sanatçıların sömürülmesi ilkesi üzerine inşa edilen bu çarşıda, tersinin de mümkün olabildiğini gösteren özgün bir örnektir Kalan Müzik.
Bu satırlar yazılırken, bir yandan da bilgisayarın CD çalarında Çimen Yalçın’ın yeni çıkan albümü ‘Bu Toprağın Ezgileri’ çalınıyor. Çimen Yalçın hem sesinin kendine has yumuşacık, yerine göre hüzün veya direnç duyguları çağrıştıran tınısıyla, hem de seslendirdiği eserlerin anlamını pekiştiren, onlara derinlik katan tekniğiyle dinleyicisini etkilemeyi başaran bir sanatçı. Onun bu doğal, bir anlamda Allah vergisi özelliğini seçkin bir sanat eserine dönüştüren ise arka plandaki kültürel yoğunluk. Albümde yer alan 15 parçadan kimi geleneksel bir ezgiye yazılan sözlerle, kimi ise geleneksel sözlere yapılan özgün besteler ve düzenlemelerle yeni bir soluk, yeni bir yorum kazanmış, bir anlamda en baştan yoğrulup yeniden yaratılmışlar. Türkçe, Azeri Türkçesi veya Lazca sözler, Farsi, Ermeni veya Kurdi ezgilere eklemlenerek ‘Bu Toprakların Ezgileri’ alt başlığını adeta ete- kemiğe büründürüyorlar.
Tüm bunların harmanlanmasıyla ortaya çıkan işin arka planında yatan değerler bütününün adıdır ‘Kalan Müzik Ekolü’. O değerler bütününün zenginliğini Çimen Yalçın’ın albümün girişindeki teşekkür yazısında görüyoruz.
An itibarıyla içimde biriken duygu Çimen Yalçın’la birlikte albüme, daha da geniş tanımıyla projeye katkı sunan tüm sanatçılarla, kadir kıymet bilir Prens Claus ödül komitesi üyeleriyle el ele tutuşup sevgili Hasan Saltık’ın anısı, emeği ve bize bıraktığı mirasın önünde saygıyla eğilmek ve o birikimin sürekliliğini, müzikal üretimin devamlılığını sağlayanları selamlamak oluyor.