Türkiye coğrafyasının dört bir yanında bulunan tüm göllerin suyu azalmaya veya kurumaya devam ediyor. Bu göllerden birisi de Çıldır Gölü
Kars Kafkas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Kırpık yaptığı açıklamada, hayvan atıkları ve evsel atıkların kirlettiği Çıldır Gölü’nün su seviyesinin son 10 yılda azaldığını söyledi. Su seviyesinin düşmesinin Erdexan tarafında balıkların üreme alanı olarak kullandıkları kıyıya yakın noktaların kurumasına neden olduğunu söyleyen Kırpık, tatlısu istakozu, İsrail sazanı ve zebra midyesi gibi istilacı türlerin de göldeki balık türlerini yok ettiğini söyledi.
13-14 balık türü yok oldu
Erdexan-Qers (Ardahan-Kars) sınırları arasında 123 kilometrekare alanı ile bölgenin en büyük tatlı suyu olma özelliğini taşıyan Çıldır Gölü, hem bölgesel hem de küresel boyutta süren iklim değişikliğinin etkisi altında suları çekilmeye devam ediyor. Diğer yandan göl etrafındaki köylerin evsel ve hayvansal atıklar gölü kirletiyor. Geçen yıllarda 16-17 olan balık türlerinin birçoğunun yok olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Ali Kırpık, “Çıldır Gölü’nün doğal popülasyonu ya da biyolojik çeşitliliğini uzun zamandır çalışıyoruz” dedi. Gölde görülen balık türünün 3’e düştüğü gölde eskiden 16-17 balık türü yaşıyordu.
Gölde istilacı türler
Prof. Dr. Kırpık, “Özellikle bu doğal popülasyonların yok olması ya da sayılarının azalmasına sebep olarak 3 tane egzotik ve istilacı tür var şu anda gölde. Bunlar; tatlı su istakozu, İsrail sazanı ve zebra midyesidir. Bu istilacı türler balıkçılar tarafından çeşitli yerlerden getirilerek göle bırakılmış. Bunlar göldeki doğal biyoçeşitliliği zamanla bitiren türlerdir. Zebra midyesi hem diğer iki istilacı türü hem de diğer balık türlerini ve omurgalı omurgasız türleri hemen hemen ortadan kaldırmak üzeredir” diye belirtti.
EKOLOJİ SERVİSİ