Şeladizê’den Habur Suyu’na, Kanîmasî’deki sınır kampından, Bradost ve Hacı Umran’a kadar uzanan bölgelerde, irili ufaklı kurulan 87 askeri noktaya KDP’nin özel güçleri ve AKP-MHP’ye bağlı paralı askerlerin sevk edildiği belirtildi
Mezopotamya Ajansı’ndan Erdoğan Altan, Türkiye ve KDP’nin Federe Kürdistan’daki hareketliliği, bazı bölgelere yapılan sevkiyatların ark planını ve hedefleri analiz etti.
Analizde şunlar kaydedildi:
“Türkiye’nin Federe Kürdistan Bölgesi’nin Zap, Metîna ve Avaşîn bölgelerine yönelik 23 Nisan 2021 tarihinde başlattığı askeri operasyon, yaklaşık bir yıldır devam ediyor. Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) bağlı özel güçlerin desteğiyle sürdürülen operasyonda, geçen bir yıla rağmen Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) istediği sonucu alamadı. KDP’ye bağlı özel güçler, yine KDP denetimindeki Roj Peşmergeleri ve Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı grupların takviye edildiği operasyonda ilerleme sağlayamayan TSK, indirme yaptığı birçok bölgeden de geri çekilmek zorunda kaldı.
Yaklaşık bir yıldır devam eden operasyonda yaşanan çıkmaz, Ankara-Hewlêr arasındaki diplomasi trafiğini yoğunlaştırdı. Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Federe Kürdistan Bölgesi’nde yaptığı görüşmelerin ardından, Federe Kürdistan Bölge Yönetimi Başkanı Nêçîrvan Barzani, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Ankara’da görüştü. Ankara-Hewlêr arasında sürekli hale gelen bu trafik ile birlikte KDP’ye bağlı özel güçlerin, Türkiye’ye tam destek vermek amacıyla bahsi geçen bölgelere sevk edildiği kaydedildi.
87 noktaya KDP sevkiyatı
Önümüzdeki bir yılını dolduracak olan Metîna, Avaşîn ve Zap bölgelerine yönelik askeri saldırılardan sonuç alamayan Türkiye’nin, KDP ile operasyon kapsamını genişletmesi ve saldırıları artırması bekleniyor.
Yaklaşık 10 gün önce kendisine bağlı Gulan ve Zêrewanî Güçleri ile Roj Peşmergeleri’ni Heftanîn bölgesinde konuşlandıran KDP’nin, askeri noktaların kurulmasını amaçladığı ve sevkiyatın Heftanîn ile sınırlı olmadığı öğrenildi. Heftanîn, Metîna alanlarına yakın yerlerin yanı sıra Şeladizê’den Habur Suyu’na, Kanîmasî’deki sınır kampından, Bradost ve Hacı Umran’a kadar uzanan bölgelerde, irili ufaklı kurulan 87 askeri noktaya KDP’nin özel güçleri ve AKP-MHP’ye bağlı paralı askerlerin sevk edildiği belirtildi. Özellikle Bradost, Lelikan ve çevresine Peşmerge Destek Gücü Birinci Komutanı Sihan Barzani öncülüğünde kurulan noktalara, Milli İstihbarat Teşkilâtı (MİT) elemanlarının da yerleştirildiği öğrenildi.
Roj Peşmergeleri
Türkiye’nin operasyonuna Zêrewanî, Gulan ve Roj Peşmergeleri ile aktif destek veren KDP, bölge insanlarından, hatta bu güçler içinde yer alanların kendi ailelerinden tepki aldığı belirtiliyor. TSK’nin önünde mayın temizleme, istihbarat sağlama, pusulama gibi faaliyetler ile anılan söz konusu güçlerden Roj Peşmergeleri’ne şimdi de yeni bir görevin verildiği belirtiliyor. Yaklaşık iki ay önce Roj Peşmerge Komutanlarından Ozan Heci İso komutasında bir grubun Şırnak’a bağlı Cizre ilçesindeki 172. Zırhlı Tugay Komutanlığı’na geçtiği ifade edildi. Söz konusu bu güçlerin görevi ise, başlatılacak geniş kapsamlı saldırıyla, Federe Kürdistan Bölgesi ile Kuzey ve Doğu Suriye halklarının sınır hatlarında protesto eylemlerini ve PKK’ye katılımlara karşı Zaho’dan Şengal hattına kadar uzanan sınır hattında mevzilenerek engelleme girişimleri olduğu belirtiliyor.
Mesrur Barzani’nin Duhok ziyaretleri
Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun son 3 ay içinde birçok kez hem Şırnak hem de Duhok’ta KDP Politbüro üyeleri, vali ve özel güçler ile toplantılar düzenlendiği, son bir ay içinde ise Federe Kürdistan Bölgesel hükümeti ve Başbakanlığın programında olmamasına rağmen Başbakan Mesrur Barzani’nin 3 kez Duhok kentini ziyaret ettiği öğrenildi. Barzani’nin yaptığı ziyaretlerde Pêşmerge Komanda Güçleri ve Zêrewanî Güçleri sorumluları ile gizli toplantılar gerçekleştirildiği, sorumlulardan oluşan bir ekip ile Şeladizê ve Akrê’ye kadar uzanan hatta oluşturulan askeri noktaları gezdiği belirtildi.
Tüm bu görüşme ve ziyaret trafiğinin sebebinin olası geniş kapsamlı saldırıya KDP’nin aktif sokulma arayışı olarak bakılıyor. Olası operasyona KDP’nin doğrudan katılacak olması ile yetinmeyen Türkiye’nin, tepkileri küçültmek için hükümet içinde bulunan diğer partileri de dahil etme arayışında olduğu öğrenildi.
KDP’nin ABD’yi ikna etmeye çalıştığı belirtiliyor
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanlığı’nın son dönemlerde ABD ile görüşme isteğinin Ukrayna’daki savaşında bahane edilerek düzenlenecek operasyona onay amaçlı olduğu belirtiliyor. Bu onay için Mesut, Nêçîrvan ve Mesrur Barzani’nin de devrede olduğu kaydediliyor. ABD yetkilileri ile yapılan birebir ve telefon görüşmelerinde, Türkiye’den çok KDP’nin ABD’yi ikna etmeye çalıştığı belirtilirken, Federe Kürdistan Bölgesi ile Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ni PKK’den uzaklaştırma arayışında olan ABD’nin onayı verme olasılığının yüksek olduğu dile getiriliyor.”
HEWLER