Tarım üreticilerinin DEDAŞ’a karşı ayağa kalktığı günlerde, hükümetten DEDAŞ’a devasa destek geldi. Üreticinin desteklerini ödemeyen iktidarın, 36 enerji şirketi ile 14 maden şirketine sınırsız destekler vermesi dikkat çekti
Dicle Elektrik Dağıtım Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) 2. en büyük teşviki kaptı. Teşvikte stopaj desteği, faiz desteği, 10 yıl sigorta primi, işveren hissesi desteği ve sigorta primi desteği, yüzde 90 vergi indirimi, yüzde 50 yatırıma katkı oranı ve KDV istisnası sağlandı. Bu destek, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2020 yılının ocak ayında toplam 783 projenin yatırım teşvik belgesi alacağını duyurduğu listede bulunurken en büyük 2. desteği DEDAŞ’ın alması dikkat çekti. Teşvik verilen projelerden 36’sı enerji, 14’ü ise madenciliğe yönelik projeler oldu. 2020 yılının ocak ayında enerji sektöründe 60 projenin de tamamlama vizesi yapıldı.
Maden ve enerji!
Madencilik sektöründe yatırım teşvik belgesi alan projeler arasında enerjiyle ilgili tek proje, Fatma Eksik Altay Madencilik’e ait Tekirdağ’daki 50.000 ton/yıl kapasiteli, bölgesel öncelikli linyit madeni oldu. Projeye verilecek teşvik paketi; 7 yıl sigorta primi işveren hissesi desteği, yüzde 80 vergi indirimi, yüzde 40 yatırıma katkı oranı, faiz desteği ve KDV istisnasını kapsıyor. Enerji sektöründe ise teşvik belgesi verilen projeler arasında Sonses Enerji yatırım Üretim ve Ticaret A.Ş.’nin Sakarya’da gerçekleştireceği, 120MW kapasiteli, rüzgar enerjisi santrali (RES) projesi oldu. Sonses Enerji’nin projesine verilen teşvik paketinde gümrük vergisi muafiyeti ve KDV istisnası bulunuyor. Ayrıca Çekim Enerji Yatırım Üretim ve Ticaret A.Ş.’ye Bilecik’te kuracakları, 90MW gücündeki RES projesi için verilen teşvik paketinde gümrük vergisi muafiyeti ve KDV istisnası bulunuyor.
DEDAŞ’ın baskılarına karşı bir araya geldiler
Türkiye’nin önde gelen tahıl ambarları arasında olan Mardin’de, çiftçiler, Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nin (DEDAŞ) yüksek tutarlı elektrik faturalarıyla bölgede sulama için kullanılan sondaj kuyularının elektriğinde yapılan kesintiler üzerine bir araya gelerek, bir dizi kararlar aldı. Kızıltepe Çiftçiler Derneği, Kızıltepe Ziraat Odası ve Kızıltepe Muhtarlar Derneği yöneticileri ve üyeleriyle yapılan toplantıda alınan ortak kararlarda sulama için elektrik enerjisinin kullanımından vazgeçilmesinin kararlaştırıldığı belirtildi. Kurumlar adına yayımlanan ortak yazılı açıklamada, elektrik enerjisi birim fiyatında yaşanan artış ve son zamanlardaki zamlar nedeniyle ortaya çıkan fatura bedellerinin ödenmesinin mümkün olmadığı vurgulanarak, sulamadan ve elektrik kullanımından vazgeçileceği belirtildi. Açıklamada, DEDAŞ’ın köylerde meskenler için kullanılması amacıyla dağıtacağını belirttiği jeneratörlerin, muhtarlar tarafından teslim alınmaması yönünde karar kılındı.
Pamuk ve mısır üretilmeyecek
Tahıl ambarı olmasının yanı sıra 57 bin tonun üzerinde pamuk üretimi yapılan kentte, alınan kararla pamuk ve mısır ekilmemesi kararlaştırıldı. Açıklamada, “2020 yılı ve sonrası için mısır ve pamuk mevcut durumdan dolayı kesinlikle ekilmeyecektir. Her çiftçi bir işletmedir ve ekonomide kâr etmeyen işletmeler kapatıldığı gibi, zarar eden çiftçi de üretmeyecektir. Mevcut borçlar ödenemeyecek astronomik rakamlar olduğu için çiftçilerin ödeme gücü yoktur ve ödenmeyecektir. Ödeyen, ödemeyen herkes toplu olarak cezalandırıldığı için ödemenin hiçbir mantığı yoktur” ifadelerine yer verildi.
EKOLOJİ SERVİSİ