DEM Parti milletvekili Cengiz Çiçek, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın yanıtlaması istemiyle Efrîn’deki yerleşim yeri isimlerinin Türkçeleştirilmesi ve Kürtçenin yasaklanmasına dair Kürtçe soru önergesi verdi
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı gününde Meclis’e Kürtçe önerge verdi.
Efrîn’deki köy, cadde ve sokakların Kürtçe isimlerinin değiştirilmesine dair Dışişleri Bakanı Hakan Fidan tarafından yanıtlanması istemiyle verilen önergenin gerekçesinde, Efrîn’in Türkiye ve bağlı paramiliter güçlerin 18 Mart 2018 tarihindeki işgal sonrası Efrînlilerin eğitim müfredatı ve dilinin Türkçeleştirilmesi, Kürtçenin yasaklanması gibi uygulamalara maruz bırakıldığını belirtti.
Çiçek konu bağlamında Fidan’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
- Uluslararası kurumlar tarafından da kaydedilen Efrîn’deki demografik yapının değiştirilmesi üzerine Bakanlık olarak neden herhangi bir çalışma ve kamuoyuna bir açıklama yapılmamıştır?
- Efrîn’deki köy ve diğer yerleşim yerlerinin, okulların, meydanların, tarihi mekân isimlerinin Türkçeleştirilmesi Bakanlığınızın bilgisi ve onayı dahilinde midir? Değilse söz konusu uygulama kimler tarafından yapılmıştır?
- Efrîn’de eğitim dili nedir? Türkiye’den atanan öğretmen sayısı kaçtır? Okullarda uygulanan eğitim müfredatı kimler tarafından hazırlanmıştır?
- Şimdiye kadar Efrîn’e Türkiye’den atanan kamu personeli sayısı kaçtır, görevleri nedir?
- 2018’den bugüne kadar bölgeye yerleştirilen milletler hangileridir ve şu anda Efrîn’de nüfusları ne orandadır?
- Türkiye’nin sınırları içerisinde bulunmayan bir şehir olan Efrîn’de Türkiye’nin yıllardır askeri, sosyal ve siyasal dahli bir işgal hareketi değil midir?
- 2018 yılından önce Efrîn’de 35 bin Êzidî Kürt yaşarken şu anda sadece bin Êzidî Kürdün kaldığı belirtilmektedir. Efrîn’den sürülen yaklaşık 34 bin Êzidî Kürt kimler tarafından nereye göç ettirilmiştir?
HABER MERKEZİ