CHP’de kurultay tartışmalarında kritik gün bugün. Eğer muhalefet 625 delegenin imzasını teslim ederse bir ay içinde olağanüstü kongre olacak
C HP’de 16 Temmuz’da olağanüstü kurultay talebiyle başlayan imza toplama süreci 30 Temmuz Pazartesi günü (bugün) saat 17.30’da tamamlanacak. CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin seçim sonrası başlattığı genel başkanlık tartışması, olağanüstü kurultay için imza toplanması sürecine evrildi. CHP’yi ikiye bölen kurultay için imza sürecinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Muharrem İnce ekipleri arasında sert tartışmalar yaşandı.İnce, CHP genel başkanlığını istediğini açık ederken, seçim sonrası başlayan kurultay süreci bugün netleşecek. Muhalefet cephesinin 625 delegenin imzasını teslim etmesi halinde olağanüstü kongreye gidilecek.
Muhalefet ‘topladık’ diyor
Muharrem İnce’nin ekibinden CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, olağanüstü kurultayı toplayacak salt çoğunluğa ulaştıklarını belirterek, “559 delege imzası elimizde, 69’u da postada. Toplam 628 imza topladık” açıklamasını yaptı. “Değişim ve Umut Kurultayı” adı altında olağanüstü kurultay talebiyle imza toplayan CHP’li delegeler, 625 olan salt çoğunluktaki imzaya ulaştıklarını açıklasalar da genel merkez yöneticileri sayının çok daha aşağılarda olduğunu savunuyor. Genel merkeze göre bu sayı 530’lar civarında ve 30-40 kadar daha delege imzasını geri çekecek.
‘Mahkemeye düşürmeyin’
Partide yeterli imzanın toplanıp toplanmaması konuşulurken, bazı kesimler tarafından sürecin mahkemeye taşınma ihtimali de göz ardı edilmiyor. CHP’li bazı isimler sürecin mahkemeye taşınmadan gereği yapılarak kurultayın toplanması gerektiğine işaret ediyor. Eski CHP MYK üyelerinden Umut Oran, “CHP’yi kısır kavgalardan kurtaracak olan da CHP seçmenine özgüven verecek olan da fikirler ve başarıya götürecek öneriler üzerine odaklanmaktır. Görünen o ki aksi her durumda imza sayıları üzerinden yürüyen tartışma, mahkeme safhasına ya da ağır kavga görüntülerine varacaktır. Şartlar ne olursa CHP, mahkeme kapılarına düşürülmemelidir.” dedi.
‘Delege dalkavukluğu’
CHP PM üyesi Erdal Aksünger de konunun mahkemeye taşınmaması gerektiğine işaret ederek, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun kendi isteğiyle olağanüstü kurultayı toplaması gerektiğini belirtti. Aksünger, “Bunu zorla yapmak veya zorla engellemek bize yakışmaz. İkisine de karşıyım” dedi. Bu süreçte parti kulislerinde yaşanan bir diğer tartışma ise delegelere baskı yapıldığı yönünde. Hem olağanüstü kurultay isteyenlerin, hem de genel merkezin, delegeleri “sıkı markaja” aldığı parti kulislerine yansımıştı. Hukukçu Prof. Dr. Ersan Şen ise imzayı geri çekme konusunda “Pazartesi akşamına kadar imzaları geri çekebilmeleri mümkün, ondan sonraki süreçte mümkün değil. Ümid ederim MHP’deki gibi bir mahkeme süreci olmaz’’ değerlendirmesinde bulundu. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ise partisi CHP’de yaşanan olağanüstü kurultay tartışmalarına tepki gösterdi. CHP’nin silkinmeye ve tüzük değişikliğine ihtiyacı olduğunu söyleyen Büyükerşen, “Bu yapı, ‘delege dalkavukluğu’dur. Delege sistemimiz mutlaka değiştirilmeli. Tüzüğünü yenilemesine ihtiyacı var. Şu dönemi, kurultayla değil, seçim çalışmalarıyla geçirmeliyiz” ifadesini kullandı.
Süreç nasıl başladı?
CHP’de olağanüstü kurultay tartışmaları 24 Haziran seçimlerinin hemen ardından başladı. CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin Kemal Kılıçdaroğlu ile yediği yemeğin ardından yaptığı açıklamalar ise sürecin başlamasına neden oldu. CHP Bilecek Milletvekili Yaşar Tüzün, Bolu Milletvekili Tanju Özcan ve bazı eski milletvekillerinin delegeler arasında yaptığı “nabız yoklaması”nın ardından 16 Temmuz’da noter kanalıyla süreç başlatıldı. Parti içinde “değişim” isteyenlerin sözcülüğünü Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün ile PM üyesi Gaye Usluer sürdürürken, İzmir Milletvekilleri Mehmet Ali Çelebi ve Selin Sayek Böke, PM üyeleri Erdal Aksünger ve Gökhan Günaydın, eski milletvekilleri Dursun Çiçek, Necati Yılmaz, Barış Yarkadaş ve İlhan Cihaner ile Kılıçdaroğlu’nun istifa eden başdanışmanı Ekrem Kerem Oktay da değişim talebini bulundu.
ANKARA