Giresun’da sel felaketinin yaşandığı ilçelerde incelemelerde bulunan CHP heyeti, yaptıkları açıklama ile yaşananlara tepki göstererek, “Artık HES’lere son verilmeli” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP), Giresun’un Dereli, Tirebolu, Yağlıdere ve Espiye ilçelerinde yaşanan sel felaketi sonrası bölgeye gönderdiği heyet CHP İl Başkanlığı binasında basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, CHP Merkezi Yönetim Kurulu üyesi Seyit Torun, CHP milletvekilleri, Giresun ve Ordu il başkanlarının yanı sıra çok sayıda partili katıldı.
Bakanlığa eleştiri
Toplantıda konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, sel felaketine tepki göstererek, “Eğer doğanın düzenini bozarsanız doğada karşılığını verir. Özellikle AKP hükümeti döneminde herkes doğanın çok tahrip edildiğini defalarca söyledi” dedi. AKP döneminde başta Karadeniz yaylaları olmak üzere pek alanın talan edildiğine dikkat çeken Öztunç, yağmurun gücünün önüne geçilemeyeceğini fakat yağmurdan sonra oluşabilecek can ve mal kayıplarının önüne geçilebileceğine vurgu yaptı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Karadeniz İklim ve Eylem Planı,2nda, bölgedeki ve dere yataklarındaki yapılaşmanın doğa olaylarına neden olacağının yazıldığını aktaran Öztunç, buna rağmen hiçbir önlem alınmadığını ifade etti.
CHP’nin uyarıları
Dere yataklarının ıslahı ve Hidroelektrik Santralleri’nin kurulmasının yaşanan selin en büyük sebebi olduğunu belirten Öztunç, “CHP Giresun İl Genel Meclisi üyesi Ömer Cebeci 4 Temmuz 2019’da il genel meclis başkanlığına yaptığı sunumda, selde yıkılan menfezin bulunduğu bölgenin altının boş olduğunu söyledi ve buraya önlem alınsın diye dilekçe verdi. Ciddiye bile alınmadı. Eğer o gün bu ciddiye alınsaydı bugün askerler hayatını kaybetmezdi” ifadelerini kullandı. Bu işten sorumlu Giresun Belediyesi il genel meclisi başkanı, dönemin Giresun Valisi’nin bundan dolayı sebep vermesi gerektiğini söyleyen Öztunç, “İklim krizini derinleştiren ormansızlaştırmaktan vazgeçmeliyiz. Derelerin imara açılması ve çarpık kentleşme yanlıştır. En önemlisi de artık HES’lere son verilmelidir” diye konuştu.
Ders alınmadı
Ardından konuşma yapan CHP MYK üyesi Seyit Torun ise Karadeniz’in her yıl bu tehdit ile karşı karşıya kaldığını söyleyerek, bu afetlerin hiç birinden ders alınmadığını aktardı. Bundan sonra daha fazla can kaybı yaşanmaması için tedbir alınması gerektiğini belirten Torun, “Atalarımız ‘Su akar yatağını bulur’ diyor. Su aktı, biz onun önüne ne kadar engel koyarsak koyalım aldı götürdü. Evleri, araçları, köprüleri götürdü. Bu anlamda da bir planlama hazırlanarak geçmişte dere yatağı olan imara açılmış alanların değerlendirilmesi lazım” ifadelerini kullandı.
221 iş yeri su altında
Dereli’de 221 işyerinin sular altında kaldığını dile getiren Torun, Doğankent, Yağlıdere gibi ilçelerde de esnafın zarar gördüğünü aynı zamanda 68 köye de ulaşım sağlanamadığını aktardı. Dereli ilçesinde çöken köprünün bölge halkı tarafından yıllardır sorunlu olarak bilindiğini de sözlerine ekleyen Torun, hiçbir tedbir alınmayarak yaşanan felaketin önünün açıldığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Köprü yıkılması gerekiyordu yıkıldı” sözlerini hatırlatan Torun, “İsterdik ki o köprü bu acı yaşanmadan, bu kadar can kaybı olmadan doğa değil yetkililer tarafından yıkılsaydı. Bir de buranın mutlaka afet bölgesine alınması lazım. Bu afet değil de ne o zaman” diye konuştu.
HABER MERKEZİ