Cezasızlıkla Mücadelede Güçbirliği Ağı, Yeni İnfaz Yasası’nın siyasi tutukluları ve ifade özgürlüğü kapsamında tutuklanan herkesi cezalandırmanın aracına dönüştüğü vurgulandı
Birçok baro ve sivil toplum kuruluşunun içerisinde yer aldığı Cezasızlıkla Mücadelede Güçbirliği Ağı, İnfaz Yasası’nın iptaline ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “İnfaz indirimi kisvesi altında bir nevi af getirerek cezasızlığı derinleştirdiğine dikkat çekiyoruz” denildi
Koronavirüs (Kovid-19) salgınının yarattığı zorunluluk öne sürülerek apar topar Meclis’ten geçirilen İnfaz Yasası’nın Anayasa’ya ve insan haklarına aykırı olduğu belirtilen açıklamada, yasanın siyasi tutukluları ve ifade özgürlüğü kapsamında tutuklanan herkesi cezalandırmanın aracına dönüştüğü vurgulandı. “Siyasi muhaliflerin yasanın kapsamı dışında bırakılırken, infaz indiriminin kimleri kapsadığı ise bir diğer vahim tehlikeye işaret ediyor” denilen açıklamada, yasayla birlikte çete liderlerinin, kamu görevlilerinin koşullu salıverme oranlarının indirildiği ve bu kişilerin denetimli serbestlik hükümlerinden yararlanmalarının sağlandığı belirtildi. Ceza indiriminden faydalanacaklar arasında Gezi Parkı eylemlerinde ölüme sebebiyet verdikleri için ceza alan failler ile Soma, Ermenek maden faciaları, Aladağ yurt yangını, Çorlu ve Ankara tren kazaları davalarında hüküm giyenlerin de bulunduğu aktarılan açıklamada, ayrıca işkence suçu işleyen polislere de af sağlandığına dikkat çekildi.
Risk altındaki kişiler
Açıklamada, Türkiye’nin Anayasa ve tarafı olduğu uluslararası İnsan Hakları Sözleşmeleri uyarınca, yaşam hakkını koruma yükümlülüğü hatırlatılarak, yasanın yaşam hakkı güvencesini etkisiz kıldığı belirtildi. Toplumsal cinsiyet temelli şiddet ve istismar faillerinin hiç bir koruyucu tedbir alınmaksızın “izin” adı altında salıverilmesinin şiddete maruz kalma riski altındaki kişilerin yaşam hakkına yönelik ağır bir tehdit oluşturduğunun dile getirildi.
Açıklamada imzası bulunan kurumlar ise şöyle:
“Antalya Barosu İnsan Hakları Merkezi, Diyarbakır Barosu İnsan Hakları Merkezi, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, FİSA Çocuk Hakları Merkezi, Hakikat, Adalet ve Hafıza Merkezi, Hak İnisiyatifi Derneği, İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği, İzmir Barosu İnsan Hakları Merkezi, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi.”