Yaklaşık 4 bin çocuk yeni yıla cezaevlerinde girdi. 12-18 yaş arası 3 binin üzerinde çocuk tutuklu bulunuyor. Hükümetin çocuk politikasını eleştiren Diyarbakır Barosu’ndan Av. Emin Çoban, ‘Çocuklar toplumdan izole ediliyor’ dedi
Yeni yıla binlerce çocuk cezaevlerinde girdi. Cezaevlerinde 3 binin üzerinde 12-18 yaş arası çocuk tutuklu bulunuyor. 700’ü aşkın 0-6 yaş arası çocuk da anneleriyle beraber, 170’in üzerinde de mülteci çocuk cezaevlerinde tutuluyor. Yaklaşık 4 bini bulanan bu rakam her geçen gün düşmediği gibi artıyor. Konuya ilişkin Fırat Haber Ajansı’na (ANF) konuşan Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Avukat Emin Çoban, cezaevlerinin kapatılmasının en temel talepleri ve çalışma konuları olduğunu söyledi. Hükümetin, çocuk haklarının korunması ve geliştirilmesine dair herhangi bir politika üretmediği eleştirisinde bulunan Çoban, “Her geçen gün inşa ettiği yeni kampüslerde çocuk cezaevlerini faaliyete koyarak toplumun çocuklara ilişkin algısını yönlendiriyor” dedi. Çoban, çocukların toplumdan izole ederek onların yaşamlarında kalıcı psikolojik sorun ve risklere yol açıldığına dikkat çekti.
‘Görüşmelerimiz doğruladı’
Cezaevlerinde çocukların büyük ihlale maruz kaldığını dile getiren Av. Çoban, çocuk hakları merkezlerine ve cezaevi komisyonlarına direkt başvurular, tutuklu çocukların ailelerinin başvuruları ve medyadan öğrendiklerinin birebir takibi sonucunda ihlallere ulaştıklarını söyledi. İhlale maruz kalanlarla görüşerek çözüm olmaya çalıştıklarını kaydetti. Çocukların maruz kaldığı kötü muameleye de değinen Çoban, “Türkiye’nin diğer çocuk cezaevlerine baktığımızda da hem siyasi hem de adli çocukların yaşam koşullarının kötü olduğu, şiddet gördükleri, hatta ilk cezaevine girdiklerinde ‘hoş geldin dayağı’ ile karşılaşmaları gibi sorunlar ön plana çıkıyor’ dedi. Diyarbakır’da bir siyasi tutuklu çocuğun, gardiyan tarafından uğradığı boğulma girişimini hatırlatan Çoban, “Zaten olayın şahitleriyle görüştüğümüzde böyle bir durumun gerçekleştiği doğrulandı” diyerek olayın takipçisi olduklarını söyledi.
Ağır cezalar veriliyor
Cezaevlerinde 12-18 yaş arası 3 binin üzerinde çocuğun tutulduğunu ifade eden Av. Çoban, “Özellikle son 4- 5 yıldır mülteci çocukların da cezaevlerinde olduğunu görüyoruz” diye konuşurken yaklaşık 200 mülteci çocuğun cezaevinde dolduğunu kaydetti. 2013’ten bu yana cezaevlerinde 13 çocuğun yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Çoban, “Tam gelişimini sağlayamadan sosyal ortamdan ve ailesinden koparılıp, tamamen izole ve çocuk algısının kaldıramayacağı bir yerde şiddet, eğitimsizlik, açlık ve istismarla ‘terbiye’ edildiğinde gelişimini tamamlayamaz. Tam tersine, çocuk karşı bir refleks geliştirip suça bulaşması gerçek bir veridir. O yüzden de çocukların cezaevlerinde değil de yaşam koşullarının daha iyi olduğu bir yerde rehabilite edilerek topluma kazandırılmaları gerekir. Çünkü bazı çocuklar anlamını bile bilmedikleri yaşlarından büyük rakamlarda cezalar alıyor. Adliye ve cezaevleri ile tanışıyorlar. Cezaevlerinde de şiddete, istismara ve türlü hakarete uğruyorlar” ifadelerini kullandı.
Sağlık hizmeti yok
Cezaevlerindeki çocukların gelişimleriyle ilgili psikolog desteğinin olmamasının, en büyük problemlerden biri olduğuna dikkat çeken Av. Emin Çoban, şunları kaydetti: “Çocuklar, ne iyi bir sağlık hizmeti ne de psikolog desteği alıyor. Yine sosyal hizmet uzmanları ile görüşemiyorlar. Bunlar çocuğun sosyal ve kişisel gelişiminin önündeki engellerdir. Herhangi bir ihlale maruz kaldıklarında bunu açığa çıkarmak istedikleri zaman bir iletişim kanalı bulamıyorlar. Ya aileleri görüşe gidince onlara söylüyorlar ya da cezaevi idaresine şikayette bulunuyorlar. Kaldı ki ikinci seçenek zaten çok da sonuç vermiyor.”
DİYARBAKIR