Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ndeki tutukluların, BM, Af Örgütü, İHD, Meclis Başkanlığı, Adalet Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı’na yazdıkları hak ihlalleri dilekçelerine el konulduğu belirtildi
Cezaevlerindeki tutuklular, artan hak ihlallerine karşı 10 Haziran’dan itibaren uyarı amaçlı bir dizi eylem başlattı. Birleşmiş Milletler (BM), Af Örgütü, İHD, Meclis Başkanlığı, Adalet Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı’na dilekçe göndermeye devam eden tutuklular, daha sonra karavana almama, slogan atma gibi eylemler gerçekleştirecek. Bu eylemlerin yapıldığı yerlerden biri olan Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Şivekar Ataş (24), telefonla aradığı annesi Rabia Ataş’a yaşananları anlattı.
Hastaneye götürmüyorlar’
Anne Ataş, kızının 12 Haziran’da kendisini telefon ile aradığını belirterek, “Kızım, ‘Ben hastayım. Ancak benden durumu kötü olan hastalar da var burada. Koronavirüs çıktığı günden bu yana hastaneye götürmüyorlar. Götürdüklerini de getirdikleri zaman hücreye atıyorlar. Kalp hastası olan kızım aynı zamanda vücudunda şişlikler oluşuyor. Kalbinde sıkıntı olan kızıma 20 günde bir iğne vurulması gerekiyor. Ancak hastaneye götürülmüyor. Ayağı kırılan bir arkadaşı da hastaneye götürülmüyor” diye konuştu.
Kantindeki tüm eşyalar çok pahalı
Cezaevindekilerin üzerinde oluşan baskıların artış gösterdiğini kaydeden Ataş, koronavirüs tedbirlerinin de alınmadığını belirtti. Tutuklulara verilmeyen temizlik malzemelerinin kantinden pahalı bir fiyat ile kendilerine satıldığını belirten Ataş, “Tutsaklar kantinden aldıkları temizlik malzemeleri ile koronavirüse karşı önlemlerini alıyorlar. Kantinden aldıkları tüm eşyalar çok pahalı. Virüs tehlikesi ile karşı karşıya kalan yaşı ilerlemiş hasta tutsaklar var. Ancak onları bırakmıyorlar. Çeteleri bırakanlar, onları bırakmıyorlar. Görüşler tek kişi ile sınırlı bırakılmış. Alanları daraltılmış durumda. Her şeye virüs bahanesi öne sürülüyor. Virüs tehlikesi varsa o zaman asker, gardiyan ve memurlar da cezaevine gitmesin. Adaletsizlikle karşı karşıya bırakılan aileler, bu şekilde cezalandırılmak isteniyor” ifadelerini kullandı.
Kamuoyuna çağrı
Tutukluların eylemlerine, BM, Af Örgütü, İHD, Meclis Başkanlığı, Adalet Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı’na düzenli olarak dilekçe yazmakla başladığını kaydeden Ataş, dilekçelerin cezaevi yönetimine verildiğini söyledi. Dilekçelerin gönderilmediğini ve tutuklulara iade edilmediğini ifade eden Ataş, dilekçelere el konulduğunu dile getirdi. Cezaevinde devam eden eyleme destek çağrısında bulunan Ataş, kamuoyunu duyarlı olmaya çağırdı.
Kaynak: MA