Aydın E Tipi Kapalı Cezaevi’nde intihar ettiği iddia edilen tutuklu Yılmaz Ekinci’nin davasında verilen beraat kararını kabul etmediklerini söyleyen Ekinci ailesinin avukatı İrfan Şafak, olaya intihar süsü verildiğini belirterek, üstünün örtülmek istendiğini belirtti
Aydın E Tipi Kapalı Cezaevi’nde 13 Ocak 2022’de şüpheli hayatını kaybeden ancak tanıkların işkenceye uğradığını dile getirdiği Yılmaz Ekinci’nin, ölümüne ilişkin yargılama sonuçlandı.
Sanıklar beraat etti
Aydın 1’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada “Görevi kötüye kullanmak” suçlamasıyla yargılanan Cem A., Mehmet E.D., Mustafa İ., Ömer G.T. ve Taşkın G. isimli gardiyanlar hakkında 4’üncü duruşmada beraat kararı verildi.
Bütün talepler ret edildi
Cezaevi yönetiminin, 1 metre 70 santim boyundaki Ekinci’nin, kendisini tutulduğu koğuşun kapısının yerden 1 metre 48 santim yüksekliğindeki demire astığını öne sürdüğü olay sonrası ailenin yaptığı suç duyuruları da takipsizlikle sonuçlandı. Olaydan hemen sonra ailenin Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı’na Aydın E Tipi Kapalı Cezaevi gardiyanları hakkında verdiği “adam öldürme” ile ilgili suç duyurusu hakkında kovuşturmaya gerek yoktur kararı verildi. Yine ailenin savcılığa, “zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması”, “kasten yaralama”, “resmi belgede sahtecilik” gibi suçlamalarla yaptığı başvuruda 13 Haziran 2023’te kovuşturmaya gerek olmadığı gerekçesiyle reddedildi.
Aydın 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmalarda ise Ekinci ailesi ve avukatlarının tanıkların dinlenilmesi, olay yeri keşfi ve Adli Tıp Kurumu’ndan rapor alınması gibi taleplerinin tamamı reddedildi.
Kardeşin neden işkence gördü?
Beraat kararını değerlendiren Ekinci’nin ablası Filiz Ekinci, “Kardeşime ne olduğunu bilmek istiyorum. Neden kardeşim iki gün boyunca işkence gördü? Kamera kayıtlarının tamamı bize verilmedi. 15 kişinin içinde sakin bir şekilde duran birine neden o kadar gardiyan saldırdı. Gardiyanlardan Serkan İnan ipin saklandığını söylüyor. Elimizde bu kadar delil varken, neden bu dava 4’üncü duruşmada kapatıldı?” diye sordu.
Gardiyanlar mahkemeye bile gelmedi
Hakimin dava boyunca şahitleri dinlemek istememesine dikkat çeken Ekinci, “En azından tutuklulardan Murat Bülbül dinlenebilirdi. Murat Yılmaz’ın ‘Vurmayın canım acıyor’ dediğini duymuş ve hemen arkasından Yılmaz’ın sesinin kesildiğini söylüyor. Ayrıca delillerde ortada yok. Kardeşimin o gün giydiği kıyafetleri nerede? İç çamaşırı nerede, ip nerede? İlk duruşmada tanık olan gardiyanlardan bir tanesi Yılmaz’ı yerine koyduktan sonra üstünde hiçbir şey olmadığını söylüyor. Ben neden yargılanan o 5 gardiyanı hiçbir mahkemede görmedim” diyerek adalete yerini bulana kadar mücadele edeceklerini söyledi.
Olayın üstü kapatılmak istendi
Ekinci ailesinin avukatı İrfan Şafak ise, soruşturma ve yargılama sürecinde ki tüm taleplerinin reddedildiğini anımsattı. Beraat kararıyla olayın üstünün kapatılmaya çalışıldığını ifade eden Şafak, en azından görevi kötüye kullanmaktan dolayı ceza verilmesi gerektiğini belirtti. Şafak, “Yılmaz Ekinci’nin elinde ayakkabı bağcığını sakladığı söyleniyor. Ancak söz konusu müşade odasına konulduğu esnada üzerinden çıkan eşyalar alınır ve kontrol edilerek bir kutu içine konulur. Bunu kutu içinden alıp saklaması mümkün değildir. Ayrıca gardiyanlar, mahkemede verdiği ifadede üst aramasında ipe rastlamadıklarını söylediler. İntihar eyleminden sonrada ayakkabı bağcıklarının olmadığı, belindeki eşofmanın ipinin de alındığı yönünde beyanları var. Bu da gösteriyor ki söz konusu ip bir şekilde Yılmaz’ın boynuna takılarak intihar süsü veriliyor” diye belirtti.
Mahkemenin verdiği beraat kararına itiraz ettiklerini belirten Şafak, ayrıca öldürme olayıyla ilgili tekrar Aydın Cumhuriyet Savcılığı’na başvurduklarını kaydederek davanın peşini bırakmayacaklarını söyledi.
Kaynak: Semra Turan / MA