Ankara Batı 2’nci İnfaz Hakimliği, tutsakların temizlik için talep ettiği çekpas sapı ve hortumu ‘güvenliğe tehdit’ gerekçesiyle reddetti
Ankara’da Sincan Kadın Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumu’nda tutulan gazeteci Dicle Müftüoğlu ve Nuriye Adet, sağlık sorunları sebebiyle temizlik yaparken kullanabilecekleri uzun çekpas sapı ve su hortumu talep etti. Temizlikte kullanmak amacıyla talep edilen malzemeler için cezaevi idaresi olumsuz yanıt verdi. Müftüoğlu ve Adet, bunun üzerine Ankara Batı 2’nci İnfaz Hakimliği’ne başvurdu.
Hortum firar için olabilirmiş
Müftüoğlu ve Adet’in başvurusuna yanıt veren hakimlik “Ceza İnfaz Kurumlarında Bulundurulabilecek Eşyalar ve Maddeler Hakkında Yönetmelik’te koğuşlara hortum verilebileceğine dair bir mevzuat maddesi bulunmadığı, temin edildiği, hükümlü ve tutukluların yaşam alanlarının temizliğinden koğuşta kalan diğer tutuklular ile ortak sorumlu olduğu, talep edilen hortumun havalandırma bahçesi temizliği için zorunlu olmadığı, bahçenin yıkanması için talep edilen hortumun firar için kullanılabileceği ve güvenlik zaafiyetine sebep olacağı açıkça anlaşılmaktadır” ifadelerini kullandı.
Çekpas sapına ‘güvenlik ‘ayarı
Hakimlik fıtık ve düzleşme gibi sağlık sorunları olduğunu belirtmesine rağmen tutukluların doktor raporlarını dahi talep etmeden “Güvenlik Olaylarının Arttırılması ve Firar Olaylarına Karşı Alınacak Önlemler” başlıklı yazıda da yer aldığı gibi çekpas saplarının 75 santimetreden uzun bulundurulamayacağı yönünde kararın olduğunu belirtilerek talebin reddi yönünde karar verdi.
Tutuklular karara itiraz ederek Ankara Batı 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurdu.
Tutsaklar ifade verdi
Öte yandan yine Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’ndeki siyasi tutsaklar, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek ve serbest bırakılmalarını talep etmek amacıyla 3 gün yemek ve ekmek almama eylemi yapmıştı. Cezaevi idaresi tarafından haklarında disiplin soruşturması açılan tutsaklar ifade verdi.
Cezaevinde Başgardiyan ve İnfaz Bürosu görevlisi tarafından ifadeleri alınan tutsaklar, eylemin İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 19. maddesinde yer alan “ifade özgürlüğü” kapsamında olduğunu belirtti. Soruşturmanın önümüzdeki haftalarda sonuçlandırılarak, kararın tutuklulara bildirilmesi bekleniyor.
ANKARA