DEM Parti Milletvekili Newroz Uysal Arslan, Bolu F Tipi Cezaevi’nde tutsaklara yönelik hak ihlallerine dikkat çekti. Arslan, Bolu F Tipi Cezaevi ikinci Müdürü Esma Hatun Sağlam’ın, İGK kararlarının tutsakların tahliyelerinin keyfi olarak engellediğinin itirafı niteliğinde olan sözleri de aktardı
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partis, (DEM Parti) Şırnak Milletvekili ve Meclis İnsan Hakları Komisyonu üyesi Newroz Uysal Arslan, Genel Kurul’da yaptığı konuşmada Bolu F Tipi Cezaevi’ndeki hak ihlallerine dikkat çekti.
“Birçok cezaevinde görmeye alışkın olduğumuz sistematikleşen hak ihlalleri maalesef Bolu’da da var,” diyen Arslan, tutsakların odadan odaya taleplerinin ‘örgütsel iletişim sağlandığı’ gerekçesiyle engellendiğini söyledi. En temel ifade özgürlüğü hakkı olan açlık grevleri nedeniyle disiplin soruşturmaları açıldığını ifade eden Arslan, tutsakların etkinlik ve sohbet alanlarına çıkarılmadığını söyledi.
Tecridin nedeni ‘personel yetersizliği’
“Sosyal etkinlik gerekçesiyle onlarca dilekçe veriliyor, kurslar için başvurular yapılıyor ancak personel yetersizliği, fiziki imkânsızlıklar nedeniyle bu kurslar reddediliyor ancak ne hikmetse aynı mahpuslar idari gözlem kurulu önüne çıktığında kurslara katılmadıkları gerekçesiyle infazları yakılıyor,” diyen Arslan, İdare ve Gözlem Kurulu kararlarıyla tutsakların tahliyelerinin engellendiğine vurgu yaptı. Arslan sözlerini şöyle sürdürdü:
8 ayda 35 tutsak hakkında ‘iyi halli değil’ kararı
“Bolu Cezaevi şu an Türkiye’de İdare ve Gözlem Kurulu (İGK) kararlarıyla belli suç tipine aralıksız sistematik bir biçimde iyi hâlli olmadığına dair karar veren bir cezaevi. Sekiz ay boyunca kurula yaklaşık 35 kişi çıkmış, bu 35 kişinin 35’i hakkında “iyi hâlli olmama” kararı verilmiş. Peki, bu kararların verilme gerekçesi ne? Ya da bu kurullardaki sorular ne? Burada ben söyledim, hatiplerimiz söyledi, İnsan Hakları Komisyonunda her toplantıda dile getiriyoruz, defalarca önerge verdik ve Komisyona başvurularda bulunduk; 2021’den itibaren getirilen idari gözlem kurulu tek başına bazı suç tiplerinin cezaevinden çıkmamasına dönük keyfî, objektif olmayan kararlar veriyor.
‘Pişman mısın?’ diye soruluyor
Bakınız, Şahap Elbasan, otuz yıllık, 4’üncü kez idari gözlem kuruluna çıkacak, güya bu kurullar puanlama sistemiyle çalışıyor ve 45 üzeri, 42 üzeri olanlar hakkında “iyi hâlli” verilecek. Şahap Elbasan 51 puan almış, yakın dönemde hiçbir disiplin cezası yok, “iyi hâlli” olmamasına hiçbir neden yok ancak kurul kararı “iyi hâlli değil.” demiş. Nedim Yılmaz, kanser hastası, 4’üncü kez üçer ay aralıklarla hakkında özgürlüğü gasp edilme kararı veriliyor. Sedat Atsız, 2’nci kez… Mehmet Deniz Güzel, otuz iki yıldır cezaevinde tutuluyor. Abdullah Çelik, yine, hepsi benzer bir biçimde kurula çıktığında sordukları soru şu: “Pişman mısın?” Bu kişiler zaten yargılandıkları zaman bu suçu kabul etmemiş ki bir yargı makamı yerine geçen kurul “Pişman mısın?” diye soruyor.
Müdür keyfiliği itiraf etmiş
İkinci müdür itiraf etmiş: Bolu F Tipi Cezaevi İdaresiyle bir görüşme gerçekleştirdiğini anlatan Arslan, Cezaevi 2. Müdürü Esma Hatun Sağlam’ın ifadelerini de aktararak ‘Bu bir itiraftır,’ dedi:
İdareyle bir görüşme gerçekleştirmek istedim ve idareyle görüşmede, cezaevinin ikinci müdürleriyle ve görevlilerle beraber yaptığımız görüşmede ısrarla sordum: “Ne arıyorsunuz?” dedim, “Puan sistemi arıyoruz.” dediler. “Peki, 51 puan almış, 47 puan almış kişiyi neden bırakmıyorsunuz?” diye üstlerine gittiğimde İkinci Müdür Esma Hatun Sağlam’ın bana verdiği cevap şu: “Ne sanmıştınız? Biz bu kurulları tam da disiplin cezası olmadığı hâlde çıkanları engelleyebilmek için getirmedik mi?” diye itirafta bulundu. “Bu bir itiraftır.” diye söylediğimde evirip çevirmeye çalıştı ancak şu bir gerçek: Kurul kararları bir eziyet ve işkencedir, işkence sonlanmalıdır.
ANKARA