Gözaltına alınan 15 kişiye, sahte ‘sağlam raporu’ düzenleyen Doktor Burcu Gürsoy’a verilen 5 ay hapis cezası kesinleşti. Ancak İstanbul Sağlık Müdürlüğü, Gürsoy hakkında işlem yapmaya gerek duymadı. Gürsoy, Kürtlere, ölüme neden olacak dozajda ilaç verdiği suçlamasıyla da yargılanan bir isim.
İstanbul’da 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutlamak isterken gözaltına alınan 15 kişiye, sahte “sağlam raporu” düzenleyen Doktor Burcu Gürsoy’a (34) verilen 5 ay hapis cezası kesinleşti. Verilen ceza kesinleşmesine rağmen Gürsoy, görevinden alınmıyor. 2015 yılında 1 Mayıs İşçi Bayramı’na katıldıkları için Beyin Cerrahı Salih Şahin dahil 14 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan 15 kişi “sağlık raporu” için Kağıthane Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Hastanenin acil servisinde görevli olan Gürsoy, Şahin’in de aralarında bulunduğu 15 kişiyi muayene etmeden ve polis arabası içerisinden indirmeden “sağlam” raporu düzenledi.
Gürsoy’a dava
Şahin, serbest bırakıldıktan sonra sahte rapor düzenleyen meslektaşı Gürsoy hakkında suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Kağıthane Kaymakamlığı’ndan Gürsoy hakkında soruşturma başlatmak üzere izin istedi. Verilen izin üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Gürsoy hakkında “görevi kötüye kullanmak” suçundan, 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı.
5 ay hapis
16 Mayıs 2016’da başlanan yargılama, 3 Mayıs 2018’de sona erdi. İstanbul 38. Asliye Ceza Mahkemesi, yargılama sonucunda Gürsoy’a “görevi kötüye kullanmak” suçundan 5 ay hapis cezası verip, “hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına” karar verdi. Gerekçeli kararda; sanığın, göstericileri araçtan indirmek istemeyen polislerin sözü ile görevinin gereklerini yerine getirmediği belirtildi.
İşlem yapılmadı
Kesinleşen ceza üzerine Şahin’in avukatı Gülizar Tuncer, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’ne ve İstanbul Tabip Odası’na yazı yazarak, Gürsoy hakkında gerekli işlemlerin yapılmasını istedi. Valilikten gönderilen yanıtta, “Şikayetle ilgili gerekli incelemenin daha önce yapıldığı ve disiplin yönünden işlem yapılmasına gerek olmadığı kanaati belirtilmiş, olup bu aşamada Müdürlüğümüzce yapılacak başka bir işlem bulunmadığı hususunu bilgilerinize rica ederim” denildi.
İstanbul Tabip Odası ise Gürsoy hakkındaki incelemesini devam ettiriyor.
‘Önceki suçlarından yargılanmalıydı’
Tuncer, davanın devam ettiği süreçte İstanbul Tabip Odası’na İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’ne gerekli işlemlerin yapılması için başvuruda bulunduklarını dile getirerek, “İstanbul Tabip Odası’nın soruşturması sürüyor. Fakat İl Sağlık Müdürlüğü dava devam ederken şöyle bir yanıt vermişti: ‘Henüz soruşturma aşaması tamamlanmamakla beraber yargılama sürüyor.’ Sonrasında ceza da kesinleşince bunu onlara gönderdim. Fakat aynı mahiyette bir yanıt verdiler ve onunla ilgili işlem yapılmadı. Bu doktor, sadece Salih Şahin ve yaralılara muayene yapmadığı, hakaretler savurduğu için değil, esas olarak daha önceki dönemde işlediği suçlardan yargılanmalıydı” diye konuştu. Tuncer, devletin memurları koruyan bir yapıda olduğunu ifade ederek, “Burada da çok fark etmiyor. Bu doktor, bakış açısından bir askerin, polisin kendisinden farklı görüşte olan insana yönelik yaklaşımıyla aynı paralelde düşünüyor. Devletin korumacılığı da aynı biçimde tezahür ediyor. Suç işlemiş olsa bile ‘O benim memurum, çok da kötü bir şey yapmamış’ gözüyle bakıyor” dedi.
Kürtlere, ölüme neden olacak dozajda ilaç verdiği…
2016 yılında S.G. adlı bir vatandaş , İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunarak, Doktor Burcu Gürsoy’un “Çocukların ölümüne neden olacak dozajda ilaçlar verdiği” ve “Diplomasının sahte olduğu” iddiasında bulunmuştu. S.G., savcılığa verdiği ifadesinde, “Nüfus cüzdanı kaydında, Doğu ve Güneydoğu kökenli kişileri sevmiyorum, onları tespit ettiğimde özellikle bebek ve çocukları, yaşları büyüdüğünde ağır hastalık geçirmeleri ve ölmeleri için yüksek dozda antibiyotik yazıyordum’ diyordu” demişti. Bu iddialar üzerine başlatılan soruşturma devam ediyor. Dosyanın akıbeti ise bilinmiyor.
Kaynak: MA