Çewlig’teki sağlık sorunlarını Meclis’e taşıyan HEDEP Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, 283 bin nüfuslu kentte sadece 1 onkoloji uzmanı ve 2 göz hastalıkları uzmanının görev yaptığını belirtti
Meclis Genel Kurulu’nda söz alan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Çewlig Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, kent halkının yaşadığı sorunları anlattı. Hülakü, kentin olası bir depreme hazır olmadığına işaret ederek, “Deprem öylesine kapsayıcı bir afet ki bir şehrin sağlık, eğitim, barınma ve altyapı gibi bütün kurumlarıyla doğrudan ilintilidir. Herkesin aşina olduğu bir Türkiye haritası var. O haritanın en koyu yerinde Bingöl bulunmaktadır. Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu fay hatlarının birleştiği yerde, yani depremin sıfır noktasında Bingöl ili bulunmaktadır. Uzmanlar bas bas bağırıyor, uyarılarda bulunuyor. Birilerinin umursamazlığı yüzünden kimse ölmesin, evsiz kalmasın, eşini, dostunu ve yakınlarını kaybetmesin. Bizim bu hassasiyetimiz karşısında iktidar ne yapıyor? Bu sorunun cevabını yine en iyi bilen Bingöl halkıdır” diye konuştu.
Hastane sorunu
AKP’li yetkililerin “sağlıkta devrim” söylemine değinen Hülakü, “Ben size Bingöl’de yaptıkları devrimi anlatayım; 2011 yılında hizmet vermeye başlayan Bingöl Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, bugün ağır hasarlı bir şekilde yıkılmayı bekliyor. Aradan on iki sene geçmiş. 12 senede, olası bir afette en çok ihtiyaç duyulacak bir bina kullanılmaz hâle geldi. 2017 yılında hizmete açılan Bingöl Devlet Hastanesinin güçlendirildiğine dair iddialar var. 6 yılını henüz doldurmuş bir hastane neredeyse kullanılmaz bir hale geldi. Bu skandalı kim, nasıl açıklayacak?” diye sordu.
‘Hastaneyi yapan kişi burada AKP sıralarında’
Hülakü, şöyle devam etti: “6 Şubat Maraş depremi olmamış olsaydı Bingöl Kadın Doğum Hastanesinin ağır hasarlı olup olmayacağı tespit edilmeyecekti. Bingöl Devlet Hastanesi aynı şekilde incelenmeyecekti. Bingöl’de 4 bine yakın ağır hasarlı bina olduğu anlaşılmayacaktı. Bingöl halkının sağlığını tehdit eden en büyük hastalık AKP hastalığıdır. ‘Kadın Doğum Hastanesini yapan şirket kim, nerede şimdi? Bu hastaneyi kaç yıllık bir dayanıklılık şartıyla ihale ettiniz?’ Bingöl Devlet Hastanesini yapan kişi burada AKP sıralarında şu an milletvekili. Buyursun, çıkıp açıklasın, altı yılda güçlendirilmek zorunda kalmayan bir hastane yapmak çok mu zordu? Siz aslında Bingöl halkının canını, sağlığını bu kadar ciddiye alıyorsunuz. Ben burada olduğum sürece Bingöl halkının hakkını sonuna kadar savunacağım.”
‘1 onkoloji uzmanı var’
Randevu ve uzman doktor sorunu da yaşandığını dile getiren Hülakü, bu nedenle yurttaşların çevre illere sevk edildiği bilgisini paylaştı. Hülakü, “Hemen her poliklinik randevusu bir aydan önce alınmıyor. Her 2 hastadan 1’i mutlaka çevre illere sevk ediliyor. Devlet Hastanesinde yeterli sayıda uzman doktor ve ekipman yok. 283 bin nüfuslu Bingöl’de sadece 1 onkoloji uzmanı görev yapıyor. Yine 283 bin nüfuslu Bingöl’de 2 göz hastalıkları uzmanı görev yapıyor” ifadelerini kullandı.
Hülakü, sorunları çözemeyen Sağlık Bakanlığı’na da tepki gösterdi.
HABER MERKEZİ