Kürt Edebiyatçılar Derneği ve Mezopotamya Yazarlar Derneği, HDP’lilerin gözaltına alınmasının siyasi bir karar olduğunu söyleyerek, ‘cesurca karşı durabilme sürecinin tam zamanıdır’ dedi. Gazeteci ve yazarlardan da HDP’ye destek geldi
Kürt Edebiyatçılar Derneği ve Mezopotamya Yazarlar Derneği, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Kobanê’yle dayanışma eylem ve protestolarıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında HDP’li siyasetçilerin gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Yapılan yazılı açıklamada, gözaltı kararının hiçbir dayanağı olmayan siyasi bir karar olduğu belirtildi. Açıklamada, “Gözaltılar başta kamuoyu nezdinde ve uluslararası camiada kabul görmediği gibi, insanın insan olma gereklerine tamamıyla ters düşen bir uygulamadır” denildi.
‘Karşı durulmalı’
İnsan hakları ihlalleri nereden ve nasıl gelirse gelsin karşı durmanın elzem olduğuna dikkati çekilen açıklamada, yazarlar ve aydınların çağrı yapılarak, “Yazar, içinde bulunduğu toplumun meşalesi, rehberi yol göstereni olmalı. Her koşulda adil ve eşitlikçi olmalıdır. Herkese eşit ve adil olmalı. Baskıcı otoriteler karşısında uygarca ve cesurca karşı durabilmenin sürecinin tam zamanıdır” diye belirtildi.
Gazeteci ve yazarlardan HDP’ye destek
Aralarında gazeteci ve yazarlarında olduğu edebiyatçılar, Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) yönelik gözaltı operasyonuna karşı ortak bir çağrı bildirisi yayınladı. “Demokrasi ve adalet için çağrı” başlığıyla yayımlanan bildiride, “Gazetecilerin, hukukçuların, sağlıkçıların, akademisyenlerin, politikacıların sırf iktidara muhalif oldukları için ezilip dışlandıkları bir zamanda yaşıyoruz. Toplumun baskı rejimine karşı olan yarıdan fazlası ise yurttaştan sayılmıyor. Bunca sorunun üstüne bir de komşu ülkelerle yaşanan gerilimler, iç siyasetin malzemesi olarak üretiliyor, kullanılıyor” denildi.
‘Kobanê protestoları suç değil’
Çağrı metninin devamında şu ifadelere yer verildi: Ne Kobani’ye dönük saldırıyı protesto etmek ne Kürt sorununu temel alan politik çalışmalar yapmak ne de düşüncelerini ifade etmek suçtur. Demokrasi, eşitliği ve ifade özgürlüğünü temel alır. İktidara sesleniyoruz, ülkeyi yıllar sürecek bir karanlığa gömen bu baskı politikasından derhal vazgeçin. Muhalefete sesleniyoruz, bu hukuksuzluğa karşı demokrasi etrafında kenetlenin. Haksız yere hapse atılan bütün muhalif aydınlar ve politikacılar derhal serbest bırakılmalıdır. Biz edebiyatçılar, bunca karanlığa rağmen yarına dair umudumuzu yitirmiyoruz. Özgürlük ve demokrasi için ülkemizin bugününe ve yarınına sahip çıkıyoruz.
Çağrı metninde imzası bulunanlar:
Abdullah Ataşçı, Ahmet Güneş, Akif Kurtuluş, Altay Öktem, Aslı Tohumcu, Ayşen Şahin, Ayşegül Devecioğlu, Barış Bıçakçı, Bora Abdo, Burhan Sönmez, Ceren Gündoğan, Cuma Boynukara, Deniz Durukan, Doğuş Sarpkaya, Ethem Baran, Figen Öcal, Figen Şakacı, Gaye Boralıoğlu, Gün Zileli, Hakkı Zariç, Halide Yıldırım, Hatice Meryem, Hasan Özkılıç, Hasan Öztoprak, Hayri K. Yetik, Hüseyin Bul, Hüseyin Şahin, Irmak Zileli, İlhami Algör, Mahmut Temizyürek, Murat Uyurkulak, Murathan Mungan, Mustafa Yelkenli, Nalan Çelik, Namık Kuyumcu, Neslihan Önderoğlu, Niyazi Zorlu, Nurhan Suerdem, Nükhet Eren, Orhan Alkaya, Oya Baydar, Ömer Faruk, Ömer Türkeş, Pelin Buzluk, Pınar Öğünç, Roni Margulies, Semih Gümüş, Sevim Korkmaz, Sultan Gülsün, Şebnem İşigüzel, Şehmus Ay, Şükrü Erbaş, Tarık Günersel, Tekgül Arı, Ümit Kıvanç, Ümit Yaşar Işıkhan, Vecdi Erbay, Zeynep Oral, Zülfü Livaneli.
HABER MERKEZİ