Tüm Karadeniz coğrafyasında olduğu gibi Artvin coğrafyası da madenlerle kuşatılmış durumda. 25 maden projesinin olduğu Artvin’de, büyük direnişler yaşanan Cerattepe’de madene karşı 7 yıl önce açılan dava da ÇED raporu iptal edildi
Artvin adeta düşman işgali altına alınmış biçimde yağma alanları genişletilerek doğa talanı kesintisiz sürüyor. Gözümüz gibi korumamız gereken doğal yaşam şirketlerin hizmetine sunulmaya devam edilirken, bölge de insan ve diğer canlıların yaşam alanları yağmalanıyor. Cerattepe’de aylarca süren direnişle Cengiz’in bakır ve altın madeni girişimi devletin yan tutması ve halka orantısız saldırıları sonucu maalesef korunamadı. Bu yetmezmiş gibi hemen yanı başına yeni maden sahaları açılma çalışması sürerken koruma alanları daraltılarak madenciliğe açılırken, Anayasa Mahkemesi 7 yıl sonra verdiği kararda ‘ÇED Olumlu Raporu’nu iptal etti.
Hod Köyü yağmalanıyor
AKP’nin kanatları altında her türlü yağmaya izin verilen Cengiz İnşaat ve Kalyoncu İnşaat şirketlerine Artvin Cerattepe’de yeni maden ruhsatları verilirken maden sahası olarak hibe edilen alanın hemen yanındaki koruma ve gelişim bölgesinin sınırları daraltıldı. Artvin Kafkasör Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi sınırlarının daraltılması Cumhurbaşkanlığı kararıyla 17 Ekim 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Diğer yandan İliç’te büyük yıkıma neden olan Kanadalı şirket SSR Mining’in ortağı Çalık Holding’e bağlı Lidya Madencilik, Aşağı ve Yukarı Maden Köyü’nde (Hod Köyü) altın madeni çalışmaları sürdürülürken, büyük bir doğa yağması yaşanmakta.
Artvin’de 25 maden projesi
Artvin ve Ardanuç coğrafyasında Köseler, Gümüşhane, Okumuşlar ve Avcılar köyleri sınırlarını kapsayan 602.22 hektar alanda altın madeni girişimi ortaya çıkarken, Artvin coğrafyasında 25 adet maden projesi bulunmakta. Anayasa Mahkemesi’nin verdiği son kararda; Projede su kirliliği, orman tahribatı, ekosistem bütünlüğü açısından karşı karşıya kalınabilecek durumlar için alınan önlemlerin belirtilmediği, proje alanının şehir merkezine yakın olması sebebiyle insan sağlığı üzerinde ciddi etkileri olabileceği, çıkarılacak cevherin içeriği bakımından çevre ve canlı sağlığı açısından tehlikeli olduğu belirtilirken, Artvin coğrafyasının neredeyse tamamı bu durumda.
Maden girişimi 30 yıl önceden
Artvin’in en önemli bölgelerinden olan Kafkasör Yaylası ve Milli Parklar bölgesinde yer alan Cerattepe ve Genya Dağı’nda madencilik faaliyetleri, bundan yaklaşık 30 yıl önce Kanadalı Cominco firması tarafından planlandı. Bölgedeki ilk maden projesi, verilen hukuk mücadelesi sonunda 2002 yılında iptal edildi. Bu gelişmenin ardından Cominco bölgeden çekilerek, buradaki haklarını bir başka Kanada kökenli firma Inmet Mining’e devretti. Ancak, bölgede devam eden mücadele sonunda Artvinliler, bu bölgedeki maden çalışmalarını ve ruhsatlandırmaları iptal eden yargı kararları alınmasını sağladıktan sonra bölgedeki bütün faaliyetler durdurulmuştu.
Cengiz Holding ortaya çıktı
AKP’nin sermaye yağmasını hızlandırmak amacıyla başlattığı torba yasalarla, Maden Yasasında değişiklilere gidildi ve maden sahası 2011 yılında, verilen yargı kararına karşın yeniden ihale edilerek ruhsatlandırıldı. Bu ihaleyi Özaltın Madencilik firması alırken daha sonra devreye Cengiz Holding’in Eti Maden şirketi bölgede ortaya çıkarak maden çalışmalarını başlattı. Şirket, ÇED Raporu ile ilgili verilmiş bir yargı kararı olmamasını dayanak yaparak Artvin Valiliği’ne başvurdu ve 16 Şubat 2016 tarihinde iş makinelerini Cerattepe bölgesine çıkarmaya kalktı.
Direnişlere rağmen!
Artvinli yurttaşlar, kendi araçları ile yola kurdukları barikatlarla iş makinelerinin bölgeye çıkmasına izin vermedi. İki gün boyunca polis ve jandarmanın biber gazı, cop ve plastik mermi ile yaptığı müdahalelerin ardından iş makineleri Cerattepe bölgesine çıkarıldı. Ardından yerel mahkemenin bölgede ‘madencilik yapılabilir’ kararı Danıştay tarafında 2017 yılında onayladı. Anayasa Mahkemesi’nin 7 yıl sonra verdiği kararın ise bölgede süren yağmayı durdurması beklenmezken, maden alanları genişletilerek büyütülme adımları atılmaya devam edilmekte.