ÇED süreci iptal edilen Cengiz Holding’in Eskişehir’de büyük bir doğa yıkımına imza attığı ortaya çıktı
Cengiz Holding’in ÇED süreci iptal edilen altın ve gümüş madeni projesinde bölgede yaptıkları incelemelerde, bütün dağ, ormanlık alan tamamen delik deşik edilirken, sayısız sondaj kuyusu açılarak bölge adeta yerle bir edildi. CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Cengiz Holding’in ÇED süreci iptal edilen altın ve gümüş madeni projesinde bölgede yarattığı yıkıma dikkat çekmek için açıklama yaptı. Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır İşletmelerinin Mihalgazi ilçesinde çıkarmayı planladığı altın ve gümüş madeniyle ilgili ÇED sürecinin 5 Ocak’ta iptal edildiğini hatırlatan Süllü, bölgede yaşayan halkın Erzincan-İliç’teki maden faciasından sonra çok tedirgin olduğunu, telefonlarının susmadığını söyledi.
TÜPRAG’da sondaj yapmış
Mihalgazi Belediye Başkan adayı Hasan Ünal ve belediye meclis üyeleriyle Karatepe bölgesinde yaptıkları incelemeleri Artı Gerçek’ten Özge Zaim’e anlatan Süllü, “Bütün dağ, ormanlık alan tamamen delik deşik edilmişti. Sayısız sondaj kuyusuna rastladık. Demek ki bu 5 yıllık süreç içinde burada ciddi anlamda sondajlar yapılmıştı. Sondajların her birinde de Cengiz Holding Eti Bakır İşletmeleri’ne ait etiketleri gördük. Sadece sondaj kuyularında değildi bu gördüğümüz etiketler. Tüm ormanlık alan levhalandırılmış. Bu levhalarda Eti Bakır’ın dışında bir de TÜPRAG adı verilen yüzde 100 Kanadalı bir firmanın olduğunu biliyoruz. Kanadalı şirket Türkiye’de yaptığı izinsiz sondajlarla ünlü. Kaçak sondajlarıyla sürekli mahkemelik oluyor” dedi.
Yüzbinlerce ağaç katledilecek!
Alpagut bölgesindeki doğa tahribatına dikkat çeken Süllü, “Toplam 672 hektarlık bir alanda yapılacak bu maden araması. Bunun 542 hektarı da ormanlık alana denk geliyor. Öncelikle yüz binlerce ağaç kesilecek bu bölgede. Bu bölge tamamen ormanlık bölge. Ardından toprak sıyrılacak, kayalar parçalanacak, dinamitler patlayacak. Tozlar, zehirli salınımlar doğaya zarar verecek. O bölgede yer altı suları var, Onlar kaybolacak. Orada vatandaşlara bir şey söylenmiş. Dediler ki ‘burada tarımsal amaçlı sulama göleti yapılıyor’. Biz bölgeye gittik, o göleti de gördük. Gölet tamamen kayaların ortasında bir alan açılmış ve açılan bu alanda biz anladık ki bu bir sulama göleti değil. Ormanlık alanda kayalar alınmış ve çalışmalar yürütülüyor burada” diye konuştu.
EKOLOJİ SERVİSİ