Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Suriye Anayasa Komitesi’nde Kürtlerin de temsil edileceğini söyledi. Moskova’nın Ankara ile temasta olduğunu bildirdi
Suriye sorununu çözüme kavuşturma iddiasıyla İsviçre’nin Cenevre kentinde, Rusya, İran ve Türkiye arasındaki görüşmeler sona erdi. Astana sürecinin masaya yatırıldığı 18-19 Haziran’daki görüşmelerin tamamlanması sonrası ABD’nin katılmadığı toplantıya ilişkin olarak BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura bir açıklama yaptı. De Mistura, Suriye için bir anayasa komisyonunun nasıl oluşturulacağı konusunda garantör devletlerden Rusya, Türkiye ve İran ile ortak bir zemin bulmaya başladıklarını söyledi.
Kim temsil edecek?
Toplantıya ilişkin bir açıklama da garantör devletlerden Rusya’dan geldi.
Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, “Kürtler her halükarda Suriye Anayasa Komitesi’nde temsil edilecek. Onlar hem muhalefet hem hükümet heyetlerinde hem de sivil toplum temsilcileri heyetinde temsil edilecek. Kürtleri Türkiye yanlısı, Suriye yanlısı veya Demokratik Birlik ya da Ankara’nın bu denli olumsuz yaklaştığı YPG yanlısı olarak bölme çabalarından kaçınmaya çağırıyoruz” dedi. Lavrentyev, “Her halükarda Kürtler temsil edilecek, bu anlamda Türk mevkidaşlarımızla yakından çalışıyoruz” diye ekledi.
Kürtleri kimlerin temsil edeceği meselesi söz konusu toplantıların başından bu yana en önemli tartışma konusuydu. Suriye’de IŞİD’e karşı en sonuç alıcı mücadeleyi yürüttükleri halde Kürtlerin bu toplantılara katılmamasında en büyük direnç Türkiye’den geliyor. Garantör devletlerden Türkiye, PYD ve YPG ve onlara yakın güçlerin DSG’nin katılmasına şiddetle karşı çıkıyor. Barzani’ye yakınlığıyla bilinen ENKS’eye ise daha olumlu bakıyor. Rusya ise Kürtlerin katılmasından yana. İran ise çekimser yaklaşıyor. Şam yönetimi ise daha çok Rusya’nın yaklaşımına yakın duruyor. Moskova’nın Ankara’ya Kürt temsiliyetini nasıl kabul ettireceği merakla bekleniyor.
50 kişilik liste
Bu arada görüşmeler öncesinde Anayasa Konseyi’nde yer alacak isimlerin de belirlendiği bilgisi geldi. Suriyeli muhaliflerin Moskova grubu temsilcisi ve Suriye Değişim ve Özgürlük İçin Halk Cephesi Başkanı Kadri Cemil, garantör ülkelere anayasa komitesinin oluşturulması için aday listesi gönderdiklerini belirtti. Cemil, 15 Haziranda gönderilen listede, muhafelefetin tüm kesimlerini temsil eden isimlerden oluştuğunu söyledi.
Soçi’de karar alındı
Soçi’de Ocak ayı sonunda yapılan toplantıda, Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nde kurma kararı alınmıştı. Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nde Anayasa Konseyi’ni oluşturma yetkisini alan BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, kongrenin ardından düzenlediği basın toplantısında, Soçi’ye katılamayan muhalefet gruplarının da yer alacağı Anayasa Konseyi için “45-50 kişilik liste” hazırlayacağını söylemişti.
DIŞ HABERLER