DSG tarafından Baxoz’da çembere alınan IŞİD, sivilleri kalkan yaptığı için operasyon yavaşladı. Bu arada IŞİD’in TSK denetimindeki İdlib’e geçme talebinde bulunduğu ancak bunun kesin dille reddedildiği öğrenildi
Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) IŞİD’e dönük eylül ayında başlattığı Cizre Fırtınası Hamlesi’nde Derazor’un Baxoz köyüne sıkıştırılan IŞİD’lilerin sonu geliyor. Daha önceleri nüfusu 10 bin dolaylarında olan Baxoz, DSG’nin IŞİD’i Kuzey Suriye’nin birçok bölgesinde yenmesinin ardından tüm terör odaklarının buraya çekilmesiyle nüfus yoğunlaştı. Suriye- Irak sınırında stratejik önemdeki köyü çepeçevre saran DSG, IŞİD’in elindeki yaklaşık bir kilometrekarelik alanda dikkatlice ilerliyor. Burada halen yaklaşık 200 aile bulunduğu için sivillere zarar vermek istemeyen DSG, açtığı koridorla sivilleri tahliye edip Hol Kampı’na naklediyor. IŞİD’in kalkan olarak sivilleri kullanması, mayın ve tünellerle direnmesi nedeniyle askeri operasyon bir kaç gündür yavaşlamış durumda. İntihar saldırılarına karşı tedbiri elden bırakmayan DSG’den edinilen bilgilere göre IŞİD’in sivilleri alıkoyması nedeniyle son birkaç gündür güvenli noktaya gelen sivil sayısında da azalma var.
IŞİD’in talebine ret
AFP’de yer alan habere göre, IŞİD, DSG’den İdlib veya Türkiye’ye geçmeleri için koridor açmalarını talep etti. Ancak DSG bu talebi reddederek, teslim olmak ya da ölmek dışında seçenek sunmadı. Baxoz’a giriş ve çıkış yollarının hepsi kontrol altında tutulurken, köyün bir yanı ise Fırat Nehri. Cizre Fırtınası Hamlesi Komutanı Çiya Fırat, El Omer petrol sahasında yaptığı basın toplantısında IŞİD’in 600-700 metrekarelik alanda kuşatıldığını açıkladı. Bazı komutanların verdiği bilgilere göre, yaklaşık 2 bin sivil alıkonulmuş durumda. Sahadaki komutanlar, DSG’nin öncelikli amacının sivillerin kurtarılması olduğunu ve bölgenin özgürleştirilmesinin gecikmesinin sebebinin sivillerin güvenliği olduğunu belirtiyor.
Bir sonraki hamle belirlendi
IŞİD’in elindeki son köyün alınmasıyla sözde ‘hilafet devleti’nin önümüzdeki günlerde bitirilmesi planlanıyor. Ancak DSG’nin bundan sonra yeni bir hamle başlatacağı, çok sayıda uyuyan hücrenin tespitiyle IŞİD kalıntılarının tamamen yok edilmesi üzerine yoğunlaşacağı öğrenildi. DSG Sözcüsü Mustafa Bali, salı günü AFP’ye yaptığı açıklamada, “DAİŞ’in teslim olmaktan veya ölmekten başka bir seçeneği yok. Mahalleye baskın yapmak için sivillerin tamamen tahliye edilmesi için çalışıyoruz” dedi.
BM komiserinden açıklama
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komiseri Michelle Bachelet ise önceki gün, IŞİD tarafından kontrol edilen alanlarda yaklaşık 200 ailenin bulunduğunu belirtti. Bachelet, açıklamasında “Örgüt kontrolündeki bölgede 200 aile hapsedilmiş durumda. DEAŞ tarafından zorla tutuldukları için ABD öncülüğündeki koalisyon ve DSG tarafından yoğun hava ve kara saldırılarına maruz kalıyorlar. DAİŞ’in kontrol ettiği alanlarda DSG, sivillerin zarar görmemesi için büyük çaba sarf ediyor” ifadelerini kullandı. Bu arada Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) yılbaşından bu yana yaklaşık 40 bin sivilin bölgeden tahliye edildiğini açıkladı.
Türkiye üzerinden IŞİD’e katıldı
IŞİD’in tüm oyunlarına rağmen DSG savaşçıları operasyonlarıyla sivilleri kurtarmaya devam ediyor. Dün, gün içerisinde de DSG savaşçıları özel bir operasyon ile aralarında ağırlıkta kadın ve çocukların olduğu onlarca sivili kurtarıp kamplara nakletti. Gelen sivil kafile içinde olan 25 yaşındaki Lise Vaudour isimli kadın da çocuğu ile beraber kurtarıldı. Lise Vaudour internet aracılığıyla bir IŞİD üyesi ile tanışıp Türkiye üzerinden Hama’ya gelerek, bu kentte yaşamaya başladığını, iki yılın ardından Derazor’a geçtiklerini anlattı. Kurtarıldığı için mutlu olduğunu söyleyen Laudour, korktuğu için eşi olan IŞİD’li hakkında konuşmadı.
İngiliz IŞİD’li için karar
Baxoz’da tahliye edilen IŞİD’li ailelerden İngiliz vatandaşı Şamima Begüm için İngiltere kararını verdi. 15 yaşındayken IŞİD’e katılan ve yeni doğan bebeğiyle İngiltere’ye dönmeye çalışan Begüm, günlerdir İngilizlerin gündeminde yer tutarken, İngiltere İçişleri Bakanlığı, salı günü Begüm’ün ailesine gönderdiği mektupla, Kuzey Suriye’deki kampta tutulan kadını vatandaşlıktan çıkardıklarını bildirdi. Begüm, 2015 yılında, iki kız öğrenci ile birlikte önce Türkiye’ye geldi buradan da rahat bir biçimde Suriye’ye geçerek IŞİD’e katıldı. Şu an 19 yaşında olan Begüm, geçen hafta Suriye’deki bir mülteci kampında bulunmuştu. BBC muhabiri Quentin Sommerville’in sorularını yanıtlayan Begüm, İngiltere’nin “kendisini affetmesini” isteyerek, “bazı İngiliz değerlerini” de hâlâ savunduğunu belirtti.
DERAZOR