Prof. Dr. Ali Satar, çekirge istilasına karşı ilaçlama yapılması halinde birçok canlı türünün zarar göreceğini belirterek, “İlaçlama olursa çok büyük zararlar olacağını düşünüyorum” dedi
Dicle Üniversitesi (DÜ) Fen Fakültesi Zooloji Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, son dönemde gündemde olan çekirge istilasına karşı ilaçlama yapılması halinde 50’ye yakın türün zarar göreceğini söyledi. Prof. Dr. Satar, “Siverek’teki tür Fas Çekirgesi. Bu Akdeniz ülkeleri için çok baş ağrıtıcı bir çekirge türüdür. Akdeniz’den tutun Afganistan’a kadar yayılış gösteriyor. Bizim bölgemizde de vardı. İki yıl önce bunlarla müthiş bir ilaç mücadelesi yapıldı. Yok edildiğini zannettik, ama yavruları vardı. Bunların sayılarında artış meydana geldi. Siverek’te bunu görüyoruz” diye belirtti.
Arılar ölmesin
Bingöl’de bulunan ekiplerin orayı istila edebilecek bir çekirge türü gözlemlediklerini aktaran Prof. Dr. Satar, “Burada ilaç kullanılırsa orası arıcılık yapılan bir bölge. En büyük endişemiz arıların ölmesi. Bir yerde bir kimyasal kullanıldığı zaman sadece bir türü öldürmüyorsunuz. Onunla bağlantılı olarak 50’ye yakın tür zarar görmüş oluyor. İlaçlama son çaredir. Bingöl’de risk var. İlaçlama olursa çok büyük zararlar olacağını düşünüyorum. Çünkü arıcılık var orada. Devletimizin özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ve sınır bölgesinde bulunan köylere tavuk ve ördek desteği verilmesi gerekir diye düşünüyorum” dedi.
DİYARBAKIR