AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Buralar çekim alanları’ dediği Uzungöl’de kentsel dönüşüm başlatıldı
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ayder’e benzer dönüşümü yapmalıyız. Buralar çekim alanları” dediği Trabzon Uzungöl’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kentsel dönüşüm çalışması başlatıldı.
Bölgedeki yapılaşma nedeniyle betona hapsedilen Uzungöl’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, TOKİ ve AKP’li Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından göl ve çevresinde iki etaplık ‘Rehabilitasyon ve İyileştirme Projesi’ hazırlandı. Hazırlanan projeye göre, göl kıyısını çevreleyen hazine arazisi üzerindeki kaçak yapılar yıkılacak, özel mülkiyetli araziler ise kamulaştırılacak.
Otel, konut, pansiyon…
Gölün, yapı yoğunluğundan arındırılacağı iddia edilirken gölün kıyısında doğal rekreasyon alanları oluşturulacağı, konut ve pansiyonlara 2, otellerde ise 3 kat düzenlemesi getirilmesi planlanıyor.
Tahribatı savundu
Ayder Yaylası’nda başlatılan kentsel dönüşüm projesinin benzerini de Uzungöl’e uygulayacaklarını belirten TOKİ Başkanı Ömer Bulut, yapılacak tahribatı “Uzungöl’de çok güzel bir meydan düzenlemesi, alan düzenlemesi ve oradaki bazı yapıların dışarı alınması ile birlikte güzel bir proje hazırladık” diye lanse etti.
Talanın hikâyesi
1989 yılında ‘Tabiat park’ ilan edilen Uzungöl, 2003 yılında “Özel Çevre Koruma Bölgesi” ilan edilmişti. Göl, 2004 yılında inşaat alanına dönüştürülmüştü. Pek çok kuş ve balık türü, gölün “temizlenme” çalışmalarından zarar görmüştü. Kararla beraber, Uzungöl’de ev yapan ya da evlerini apart otele, pansiyona ve işyerine dönüştüren yaklaşık 800 kişiye dava açılmış, çıkıral kısmı af sayesinde tutuklanmamışlardı.
TOKİ devreye girdi
Ardından TOKİ devreye girdi. TOKi’ye Çaykara yolunun Uzungöl’e yakın bölümünde 6’şar daireli 15 bloktan oluşan bir konut projesi sunuldu. AKP’nin bu girişimi beldede tepkilere neden oldu. Daha sonra yine AKP eliyle dere kenarına duvarlar inşa edildi. Göl yollarla çevrilerek kenarlarına yüksek duvarlar örülüp havuza dönüştürüldü.
Köylüler barikat kurmuştu
AKP’nin Uzungöl talanı bununla bitmemişti. 2014 yılında “kentsel dönüşüm” yağmasının yeniden planlanmasının önü tekrar açılmıştı. Plan 2018 yılında yurttaşların itirazı sonucu iptal edilmişti. İmar barışına aykırı 112 kaçak yapıdan 95’i için yıkım, 17’si için de traşlanması yönünde karar alınmıştı. Yıkım ekipleri jandarma eşliğinde Uzungöl’e doğru yola çıkmıştı. Ekiplerin yola çıktığını haber alan vatandaşlar, araçları ile barikat kurarak yolu ulaşıma kapatmıştı. Ekiplerin geçişine izin vermeyen yapı sahipleri ile güvenlik güçleri arasında gerginlik yaşanmıştı. Ardından 2020’de ihaleye çıkan plana karşı açılan davada da yürütmeyi durdurma kararı verildi.
TRABZON