İktidarın ‘İstanbul Sözleşmesi’nden çekiliriz’ tehdidine tepkiler sürüyor. Avukat Aslı Pasinli, ‘Uluslararası sözleşmeden çıkmak, iç hukukta yaptığınız değişiklikler kadar kolay değil’ dedi
Kısaca İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen, “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”, iktidar tarafından sık sık kaldırılma tehdidiyle gündeme getiriliyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da ‘kaldırırız’ dediği İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili en son AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş konuşmuş ve katıldığı bir televizyon programında, “Nasıl usulünü yerine getirerek imzalanmışsa, usulünü yerine getirerek sözleşmeden çıkılır” ifadelerini kullanmıştı. Numan Kurtulmuş’un sözleri kadın örgütleri tarafından tepkiyle karşılanırken, İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasının şiddeti artıracağı da dile getirildi.
Sözleşme hayati önemde
İstanbul Sözleşmesi’nin önemini anlatan Diyarbakır Barosu Kadın Komisyonu üyesi Aslı Pasinli, sözleşmenin uygulanmasının bir nevi şiddetin önlenmesine dair bir çözüm modeli olduğunu dile getirdi. “Sözleşmenin kendisi taraf devlete şiddete karşı sıfır tolerans yükümlülüğü yükler” diyen Pasinli, “Sözleşme sadece fiziksel şiddeti değil her türlü şiddeti kapsama alır ve bunun önlenmesine dair her türlü reçeteye sahiptir. Karakollar halen oldukça özensiz yargıda adalete erişim konusunda yaşanan sıkıntılar ortada. Okullarda toplumsal cinsiyet eşitliğine dair bir ders başlığı yok. Tecavüz kriz merkezleri yok. İşte tüm bunların teminatı İstanbul Sözleşmesi’dir. Bu yüzden uygulanması şiddete maruz kalanlar için hayati anlamlar taşıyor” diye konuştu.
‘O kadar kolay değil’
İstanbul Sözleşmesi’ne dair iç hukukta herhangi bir düzenlemenin olmadığını ifade eden Pasinli, iktidarın sözleşmeden çekileceği yönündeki söylemlerine değinerek, “Uluslararası ve bu kadar önemli bir sözleşmeden ‘Biz usulune göre çekiliriz’ ifadesi biraz altı doldurulmadan ifade edilmiş bir cümle. Bunun yolu ve yöntemini halihazırda biz bilmiyoruz. Çünkü çekincesiz olarak imzalandı. Uluslararası sözleşmeden çıkmak, iç hukukta yaptığınız değişiklikler kadar kolay değildir. Bazı sakıncaları ve dengeleri vardır. Türkiye nasıl bir yol alacak bunu hep beraber göreceğiz” ifadelerini kullandı.
DİYARBAKIR