Yozgat’ın Çekerek ile Tokat’ın Zile ilçeleri arasından akan Çekerek Çayı, HES nedeniyle tehlike altında. Tokat Yozgat Güçbirliği Platformu, Reis Enerji’nin inşa ettiği HES’e tepkili.
Yozgat’ın Çekerek ilçesi ile Tokat’ın Zile ilçesi sınırlarından akan Çekerek Çayı üzerinde Hidro Elektrik Santral (HES) inşası yöre halkının tüm tepkisine rağmen sürüyor. Çekerek Irmağı üzerinde HES inşası süren aynı zamanda Antalya Kumluca’da Alakır Nehri üzerinde de HES inşa eden Reis Enerji her iki bölgede de yoğun tepkilerle karşılaşmıştı. Reis Enerji A.Ş tarafından hazırlanan Çekerek HES projesine verilen ÇED olumlu kararına karşı çayın içinden geçtiği köyler olan Kamışçık ve Kırkdilim köy muhtarlıkları dava açmıştı. Dava sonucu mahkeme bilirkişi ataması yaptı. Geçtiğimiz mart ayında gerçekleştrilen bilirkişi incelemesi sonrası rapor kasım ayı başında mahkemeye sunuldu. Ankara Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan bilirkişi heyetinin hazırladığı raporda şirket tarafından verilen ve bakanlıkça kabul edilen ÇED raporunda bir dizi eksik tespit edildi.
Irmakta su
debisi düşük Bilirkişilerin hazırladığı raporda özellikle çayda akan suyun debisinin düşüklüğüne dikkat çekilerek, gelecekte su debisinin daha da düşeceği, tarım ve hayvancılık için verileceği ön görülen su miktarının mevcut ölçümler üzerinden belirlendiği ve bu durumun ileride ciddi sorunlar teşkil edeceği belirtiliyor. Bir diğer dikkat çeken şey ise Çekerek Havzası’nda birçok enerji santralinin kuruluyor olması nedeniyle durumun topluca değerlendirilmesi gerektiği vugulanıyor. ÇED raporunda HES’in ekonomik ömrü üzerinden bir değerlendirme yapılmadığı ve bu nedenle hazırlanan ÇED raporunun eksik olduğu belirtiliyor. ÇED raporunda sadece başlık olarak belirtilen ve hiç ele alınmamış konuların varlığına işaret edilmiş ve inşaat sırasında ortaya çıkan arkeolojik buluntularla ilgili bir çalışma yürütülmediği ayrıca ekolojik köprüler tasarımlarının ÇED raporuna eklenmediği ifade edilmiş.
Halk HES’e izin vermeyecek
Raporda HES’in yapılmasına yönelik bir sonuç oluşturulmadığı aksine bilirkişi raporunu ‘ÇED’in eksiklerini tamamlama raporu’ olarak değerlendiren Tokat Yozgat Güçbirliği Platformu, raporu hazırlayanlara tepki gösterdi. Platform, bilirkişi raporunun dışarıdan atanan birkaç kişinin oluşturabileceği bir görüşle HES’in yasallaştırılamayacağı ve bu nedenle HES’e bölgede yaşayan yöre halkının, dağdaki kurdun, sudaki balığın karar vermesi gerektiğini belirtilerek, “Çekerek Irmağı sevdadır, bizi bu sevdadan vazgeçiremeyeceksiniz” sözleriyle tepki gösterdi.
TOKAT