Cengiz Holding ve Alarko Holding’in sahibi olduğu Cenal Elektrik Üretim AŞ’ye ait Çanakkale’nin Karabiga ilçesinde kurulmuş olan termik santrale verilen ÇED olumlu raporu bazı meslek birlikleri ve yurttaşların açtığı dava sonucunda makeme ÇED raporunu iptal etmişti. Mahkemenin iptal kararına rağmen termik santral üretime ara vermemişti. Şirket, ÇED raporuyla ilgili gerekli düzenlemelerin yapılacağını ve yeni ÇED raporunun en kısa zamanda alınacağını duyurmuştu. Son yapılan açıklama ile yeni ÇED raporunun alıdığı açıklandı.
Yeni ÇED neyi değiştirdi?
Cenal Termik Santrali’nin, mahkeme kararı sonrasında gerekli düzenlemeleri gerçekleştirdiği ve söz konusu yeni “ÇED olumlu raporu”nu aldığı duyuruldu. İptal edilen ÇED raporunun tekrar yazılarak olumlu hale nasıl getirildiği ise anlaşılamadı. Açılan davada hem çevresini hem de denizi geri dönülmez biçimde kirleteceği nedeniyle açılan ve kazanılan dava sonrası bu yok edici etki nasıl ortadan kaldırıldığı ÇED raporu incelemeleri sonrası davacılarca açıklanacak. Cenal Termik Santari Karabiga’da denize sıfır noktada ve ithal kömüre dayalı 1320 MW gücünde elektrik üreten bir santral. Deniz kıyısında 454 bin 518 m2’lik alan içinde santral yaşamı kirletmeye devam ederken aynı alanda inşa edilen iskele ile birlikte kül depolama sahası ve zehirli atıkları için derin deniz deşarjı gerçekleştiriliyor.
İda öldürülüyor
Dünyanın önemli doğal alanlarından olan İda Dağı (Kaz Dağı) Türkiye’nin oksijen deposu olarak niteleniyor. Çanakkale ilinde ve hatta İda Dağı’nda ortaya çıkan termik santral inşaları bölgeyi zehirlerken, İda Dağı’na yağan yağmurların asit yağmurları olarak yağacağı ve bu nedenle de taammuden yok edileceği biliniyor. Deniz kıyısına kurulu olan ve kurulacak olan termik santraller atmosfere yaydığı kirlilik dışında zehirli atıklarını denize akıtarak deniz ekosisteminin de ciddi yıkımlara yol açılıyor.
Nefessiz kalınacak
Çanakkale ve çevresindeki termik santrallerle hava kirliliğinin Çanakkale’de yüzde 150 oranına varan bir ölçekte artmaya devam ediyor. Planlanan termik santrallerin tamamen devreye girmesiyle birlikte Çanakkale’de hava kirliliği yaşanmaz düzeylere ulaşacak. Hava kirliliğine neden olan ve gözle görülemeyen partaküllerin, rüzgarın da etkisi ile çok geniş bir alana yayılırken bacalardan çıkan zehirli gazlar yaşamı adeta katledeceği biliniyor. Hava kirliliği özellikle Bandırma-Çanakkale arasındaki bölgede ve Ezine’de hava kirliliği rekor düzeylere ulaşacak.
ÇANAKKALE