Çalıştığı işletmede salgın tedbirler nedeniyle sahneye veda etmek zorunda kalan müzisyen Kamay, ‘Müzik hayatın ta kendisi olduğunu için elbette tüm zorluklara rağmen sürdüreceğim’ dedi
Mehmet Aslan/İstanbul-MA
Ekonomik krizle birlikte birçok iş yeri kapanırken, yasaklarla birlikte önümüzdeki sürecin çok daha zorlu geçeceğe benziyor. Yaşanan krizden en çok etkilenenlerin başında ise müzisyenler geliyor. Son alınan kararlardan eğlence sektöründe çalışan komi, garson ve işletme müzisyenleri gibi yüz binlerce kişi etkilendi. Karara karşı İzmir, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok yerde müzisyenler enstrümanlarını sokağa bırakarak duruma karşı “sessizlik eylemi” düzenleyerek tepkilerini yükselti. Kimi müzisyenler ise salgının ilk döneminde çalıştıkları işletmelerle yollarını ayırdı. Bunlardan biri de çocukluğundan beri müzikle haşır neşir olan Yunus Kamay.
İki albüm çıkardı
Kamay, Adıyaman’dan yoksulluk nedeniyle İstanbul’a göç etti. Henüz küçük yaşta ailesinin geçim derdini sırtlayan Kamay, hem çalışıp hem müzik atölyelerinde kurs görmeye başladı. Kamay, yıllardır hem yazıyor hem çalıyor hem de söylüyor. Kamay, bir yıl öncesine kadar çalıştığı işletmede alınan salgın tedbirler nedeniyle sahneye veda etmek zorunda kaldı. Her türlü zorluğa rağmen müzik alanında üretim yapmaya özen gösterdiğini ifade eden Kamay, Kürtçe ve Türkçe eserlerin yer aldığı “İşçi Kardeşim”, “Deniz Gözlüm” diye iki albüm çıkardı.
Birçok şey denedi
Salgın nedeniyle müzisyenlik yaptığı işletmeden ayrılmak zorunda kalan Kamay, bir süre sonra ekonomik sıkıntılar nedeniyle kurs vermek için Sultangazi’de kurduğu atölyede yaşamaya başladı. Bu durumu aşmak için atölyeyi aynı zamanda kafeye çeviren Kamay, bunun nedeni ise şu sözler ile açıkladı: “Salgın nedeniyle işimi terk edince kurstan gelen para ile geçinemez oldum. Kursa gelen öğrencilerin durumu da belliydi ve kıt kanaatle kursa geliyorlardı. Dolayısı ile onlara yük olmamak için ve gerekirse bedava ders vermek için atölyeyi kafeye çevirdim. Hem kurs veriyordum hem de tost, menemen ve çay yapıyordum. Bu da yetmeyince çevre esnaflara da servis vermeye başladım.”
‘Çaresizlikten yaptım’
Birçok işletmeyi etkileyen salgın Kamay’ın kurduğu kafeyi de etkiledi. Kurs vermede ısrarcı olan Kamay, bu kez atölyeye iki dikişi makinesi atarak bir müzisyen arkadaşı ile işe koyuldu. Kamay şu anda 60’a yakın öğrenciye ders veriyor. Bir yandan bağlamaya bakan diğer yandan elbise diken Kamay, “Salgınla birlikte herkesin durumu kötüye gitmeye başladı. Benim de aynı şekilde oldu. Bunun için böyle yaptım yoksa geçinemezdim, çaresizlikten dolayı” sözleri ile açıklıyor içinde bulunduğu durumu.
‘Dayanışmak zorundayız’
Kurs bittiği gibi dikiş makinesinin başına geçtiğine işaret eden Kamay, “Bizi bu noktaya kadar getirdiler. Salgını nedeniyle kısmı yasaklar getiriyorlar ama mantık bunu almıyor. Sadece göstermelik olarak yapılıyor. Neden insanların ekmek kapısı kapatıyorsun?” dedi. Müzisyenlerin yaşadıkları ortak sorunlara rağmen birlik olmadıklarına da değinen Kamay, özellikle durumu iyi olan sanatçıların kendilerine destek vermemesini eleştirdi. Ancak her türlü zorluğa rağmen müzik üretimini sürdüreceğini vurgulayan Kamay, “Müzikle kim kimdir, kimdendir, neydendir ve nerelidir soruları ortadan kalkıyor. Hayatın ta kendisi olduğunu için elbette tüm zorluklara rağmen sürdüreceğiz” dedi.