Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu; Kuzey ve Doğu Suriye, İsveç, Finlandiya, Yunanistan konusunda açıklamalar yaptı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Filistin ve İsrail gezisi sonrası uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı
İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üye olmak için yaptığı başvuruyu değerlendiren Çavuşoğlu, “Beklentilerimizi karşılamak için irade koyarlarsa çalışma yaparız. Bir an önce üye olmak istiyorlarsa adımları atacaklar” dedi.
Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz’de hakça paylaşımdan yana olduklarını da iddia ederek, “Kimse bizi dışlamasın. Bizim de kimsenin hakkında gözümüz yok dedik. Teknik kısmı bakanlar görüşür” diye konuştu. Akdeniz doğal gazının Avrupa’ya taşınması konusunda Çavuşoğlu, “Bunun tek ekonomik güzergahının Türkiye olduğunu söyledik” dedi.
İsrail ile karşılıklı büyükelçi atanıp atanmayacağı ile ilgili de değerlendirmede bulunan Çavuşoğlu, İsrail Dışişleri Bakanının Türkiye’ye geleceğini söyledi.
Yunanistan’ın adaları silahlandırmasına da tepki gösteren Çavuşoğlu, “Blöf yapmıyoruz, Atina uymazsa işi ileri noktaya götüreceğiz. ABD’nin denge politikasında sapma görüyoruz, uyarıyı da yaptık” dedi.
Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik politikaları konusunda Çavuşoğlu, ABD’nin mutabakata uymadığını söyledi. Çavuşoğlu, “30 kilometreyi terörden temizleme sözünü tutmadın, o zaman temizle. Teröristler saldıracak diye bekleyemeyiz, gereğini yapmalıyız” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 23 Mayıs’ta Kabine Toplantısı sonrası “Güney sınırlarımız boyunca 30 kilometre derinlikte güvenli bölgeler oluşturmak için başlattığımız çalışmaların eksik kısmıyla ilgili adımları atmaya başlıyoruz” demişti.
NATO Genel Sekreteri ile görüştü
İsrail’de ve Filistin’de 24-25 Mayıs’ta görüşmeler yaptıktan sonra dönen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile 26 Mayıs’ta bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada detay verilmezken “Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiştir” denildi.
Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşı bahane eden NATO genişleme manevrası yaptı ve Balkanlara, Baltık ülkelerine yığınak gerçekleştirdi. İsveç ve Finlandiya NATO’nun açık kapı davetiyle 18 Mayıs 2022’de üyelik başvurusu yaptı. ABD yönetimi Rusya’ya karşı Türkiye’yi kullanmak isteyince, AKP-MHP yönetimi de başı isteklerinin yerine getirilmesini istedi ve NATO genişlemesini veto edeceklerini açıkladı.
Heyetler Ankara’da
Türkiye, NATO’ya üyelik vetosunu kaldırmak için Kürtlere yönelik politikaların destek isterken, İsveç ve Finlandiya’dan bazı isimlerin iadesini de istemişti. İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvurularına ilişkin istişare toplantısı için de heyetler 25 Mayıs 2022 günü Ankara’ya geldi. Toplantılar Cumhurbaşkanlığında başladı. Türkiye heyetine Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal başkanlık etti. İsveç heyetine Başbakanlık Ofisi Devlet Sekreteri Oscar Stenström, Finlandiya heyetine ise Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Jukka Salovaara başkanlık etti..
30 üyeli NATO
NATO’da 30 üye var. Genişleme olurda 32 üyeye ulaşacak. Kararlar oybirliğiyle alındığı için tüm ülkelerin iknası şart. Bir üye veto ettiğinde karar alınamıyor. İsveç ve Finlandiya şimdiye kadar tarafsız olmaya çalışıyordu. Rusya 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya savaş açınca ABD ve NATO genişleme çalışmalarına hız verirken, İsveç ve Finlandiya da NATO’ya üyelik için hazırlıklara başlamıştı.