Kürt fobisi büyüyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya ile krizi tırmandırdıktan sonra Kuzey Kıbrıs’ı da karıştırdı
İsveç ve Finlandiya’nın NATO adaylık başvurusunun işleme konulması için Kürt kartını gösterip, yasaklar ve istedikleri isimlerin iadesini isteyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bu kez Kuzey Kıbrıs’ta muhalefetteki Cumhuriyetçi Türk Partisi’ni (CTP) hedef aldı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 13 Haziran’da Lefkoşa’da Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar,
Kuzey Kıbrıs Başbakanı Ünal Üstel, Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile ayrı ayrı görüştü. Çavuşoğlu hükümet ortaklarıyla, Meclisin Başkanlık Divanı üyeleriyle de biraraya geldi.
Kıbrıs’ta yayın yapan ‘Afrika’ gazetesiyle ‘Bugün Kıbrıs’ isimli haber sitesinde yer alan habere göre Kuzey Kıbrıs’ta Meclis’i ziyaret eden Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) milletvekillerine “İçinizde PKK’lı vekiller var. Gidin Elçiliğe sorun, dosyadaki fotoğrafları göstersin” dedi.
Çavuşoğlu’nun “Benim Cumhurbaşkanım bu Meclise geldiğinde siz Meclise gelmeyip onu yok saydınız, şimdi de biz sizi yok sayıyoruz” demesi dikkat çekti. Çavuşoğlu ayrıca muhalefet partisi milletvekiline “İçinizde PKK’lı vekiller var” dedi
Çavuşoğlu’nun ziyareti ve bu sözler “Çavuşoğlu’nun, CTP’den rövanş almaya gelmesi” olarak yorumlandı.
‘Çavuşoğlu ipleri daha da gerdi’
“Bugün Kıbrıs” gazetesi Mecliste yaşanan tartışmayı “Çavuşoğlu gergin olan ipleri daha da gererek adadan ayrıldı” yorumuyla okuyucularına yansıttı. Yerel haber sitesinin farklı kaynaklara dayandırdığı ilgili haberde “Meclis Başkan Yardımcısı, CTP vekili Fazilet Özdenefe, Güven Yaratıcı Önlemler ve çözüm konusunda CTP’nin farklı düşündüğünü, farklı görüşlerin de dikkate alınması gerektiğini söyledi” denildi.
CTP Kuzey Kıbrıs’ta solun diğer partileriyle beraber Kıbrıs sorununda iki toplumlu, iki kesimli federal çözüm perspektifini savunuyor. Ana muhalefet konumundaki CTP ayrıca, demokrasi ve özgürlükler konularında da AKP-MHP’nin ve Kıbrıs’taki ortaklarının politikalarına karşı.
CTP geçtiğimiz Temmuz 2021’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Kuzey Kıbrıs’a gidince Mecliste de konuşmuştu. CTP Erdoğan’ın Meclis konuşmasını boykot etmişti.
Marios Pelekanos’tan tepki
Kıbrıs Cumhuriyeti Hükümet Sözcüsü Marios Pelekanos, Çavuşoğlu’nun açıklamalarına tepki gösterdi. Kıbrıs Haber Ajansı’nda (KHA) yer alan habere göre, Pelekanos şunları söyledi: “Hiçbir tehdit veya provokasyona boyun eğmeden, Kıbrıs sorununa uluslararası hukuka dayalı bir çözüm bulmak için çabalarımızı sürdüreceğiz. Karşı tarafın provokatif eylemlerini ve tutumunu, eşit egemenlik haklarının tanınmasına yönelik kabul edilemez taleplerini de açığa vurmaya devam edeceğiz. Diğer tarafın provokatif tutum ve davranışları, bu kez Türk Dışişleri Bakanı’nın işgal altındaki topraklarımıza yasa dışı ziyareti vesilesiyle tekrarlandı. Kıbrıslı Türk vatandaşlarımızın çoğunluğunun, Ankara’nın işgal altındaki topraklarımızı tam kontrolü altına alma yönündeki bu açık girişime tepki gösterdiğini görüyoruz. Tarafımız, çıkmazın ortadan kaldırılması ve Kıbrıs sorununu, Güvenlik Konseyi kararları, üst düzey anlaşmalar, bugüne kadar elde edilen yakınlaşmalar ve Avrupa müktesebatına dayanarak çözüm eksenine geri getirme çabalarını sürdürecek. Bu strateji Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tüm vatandaşlarına fayda sağlayacak ve Kıbrıs’ı yabancı birlikler ve üçüncü tarafların anakronik garantileri olmadan modern bir Avrupa devleti haline getirecek olan yegâne çözüm şeklidir.”
Vatandaşlık tartışması
Kuzey Kıbrıs’ta yayın yapan Yeni Düzen gazetesinin haberine göre Meclisi Genel Kurul toplantısında, CTP Milletvekili Erkut Şahali, Mevlüt Çavuşoğlu’nun Lapta’da “halkla gerçekleştirdiği buluşma” sırasında vatandaşlıklarla ilgili İçişleri Bakanı İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler’e telkinde bulunduğu yönündeki iddiayı sordu.
Çavuşoğlu’nun “Buradaki bazı hükümetler vatandaşlıklarla ilgili çok olumsuz tutum sergiledi artık bu sorunun yaşanmadığını görmek istiyoruz” ifadelerini kullanıp kullanmadığı sorusu üzerine İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler kürsüye çıkarak açıklamalarda bulundu.
“Yaşananları birebir kendim anlatayım” diyen Öztürkler, Lapta Belediyesi’nin organizesinde gerçekleşen bir buluşmada, belediyelerden sorumlu bakan olarak bölgeye gittiğini ifade ederek şunları söyledi: “Lapta bölgesindeki ulaşım sıkıntıları, eksik olan kaynağın TC desteği ile giderilmesi, çocukların park talepleri konuşuldu. 1 buçuk saatlik toplantının sadece 2 dakikasında vatandaşlık konusu konuşuldu. Bir vatandaş kendisinin yaklaşık 14 yıldır ülkede olduğunu, çalışma izinlerinin vatandaşlık için yeterli olduğunu ama İçişleri Bakanlığında bürokratik sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını dile getirdi. Biz de kendisine, yasal hakları olan kişilere, sosyal ve ekonomik süreçlerini tamamlamışsa vatandaşlık hakkını vereceğimizi söyledik. Yaklaşık 1 aydır İçişleri Bakanı olarak görevdeyim. Çok okuyor, pek çok dosya inceliyorum. CTP’den 5 arkadaşın bakanlık yaptığını gördüm. Yasal süreçlerini tamamlayan kişilere CTP’li bakanların da yardımcı olduğunu gördüm. Bizim de yaptığımız uygulama bu şekilde. Kimsenin bize yasal süreçleri tamamlanmadan birilerine vatandaşlık verilmesi yönünde bir dayatması yok.”
Öztürkler’in açıklamaları üzerine yerinden söz alan CTP Milletvekili Erkut Şahali, Çavuşoğlu’nun “Böyle ufak tefek konularla uğraşmamalı, buradaki bazı hükümetler vatandaşlıklarla ilgili çok olumsuz tutum sergiledi artık bu sorunun yaşanmadığını görmek istiyoruz” ifadelerini kullanıp kullanmadığını sordu, Öztürkler de, “Geçmiş dönemlerde yasal hakkı olan vatandaşlıkların durulmasıyla ilgili sıkıntısını ifade etti. Tam cümleyi bilmiyorum ama böyle bir ifade oldu” dedi.
LEFKOŞA/ANKARA