İki yılı aşkın süredir sendikal örgütlenme mücadelesi veren Cargill işçileri, normalleşme süreciyle yeniden eylem hazırlıklarına başladı. Bursa’da eylem yapan işçiler, mücadelelerini kararlılıkla sürdüreceklerini bir kez daha vurguladı
Tekgıda-İş Sendikası’na üye oldukları için işten çıkarılan ve 846 gündür haklarını arayan Cargill işçileri, salgın dolayısıyla ara verdikleri eylem sürecini yeniden başlatacaklarını duyurdu. Konuya ilişkin işçiler basın açıklaması yapan Tekgıda-İş Örgütlenme Uzmanı Suat Karlıkaya, örgütlendikten sonra yaşanan süreci hatırlattı: “Cargill işçisi ilk defa Anayasanın kendisine tanıdığı hakkı kullanarak, 2012 yılında bir gıda işkolu sendikasında örgütlenmeye başlamış ancak hiçbir Anayasal hakkı tanımayan Cargill tarafından o dönemde 5 sendika üyesi arkadaşımız işten çıkartılmıştır. İşten çıkarılan sendika üyesi arkadaşlarımız çeşitli eylemler yapmışlar seslerini duyurmaya çalışmışlar ancak kendilerine sahip çıkılmadığı için Cargill işvereninin hukuk tanımaz tutumu devam etmiştir. Tüm olumsuzluklara ve baskılara rağmen mücadeleci ruhunu kaybetmeyen Cargill işçisi, Tekgıda-İş Sendikasını seçerek 2018 yılında örgütlenmesini tamamlamış, Sendikamız tarafından Çalışma Bakanlığına yetki başvurusu talebinde bulunulmuştur. Tekgıda-İş Sendikası hukuka uygun davranırken, Cargill işvereni sendikal örgütlenmeyi engellemek için hukuku ve Anayasal hakları hiçe sayarak yetki tespiti başvurumuzdan 1 ay sonra 14 arkadaşımızı işten çıkarmıştır.”
Mücadele sürecek
Cargill’in müşterileri olan ve Tekgıda-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Pamir Gıda, Dr. Oetker, Coca Cola, Pepsi-Co, Eti, Mondelez ve Nestle gibi büyük işletmelerin genel müdürlükleri önünde eylemlerinin sürdürüleceğini açıklayan işçiler, ”Sendika hakkımızı alana kadar direnmeye devam edeceğiz” dedi.
846 gün geride kaldı
Tüm baskı ve engellere rağmen 846 gündür mücadeleye devam ettiklerin vurgulayan Karlıkaya, şöyle devam etti: “Mademki bu hak ve özgürlükler bize tanınmış sonuna kadar yararlanacağız. Bu hakkı çiğnetmemek için her türlü mücadeleyi vereceğiz. Ve buradan sizleri güçlü bir şekilde tekrar uyarıyoruz! Sizi bugünlere getiren üyelerimizin Anayasal haklarına saygı gösterin ve üyelerimize baskı uygulamaktan vazgeçin. Vefakar Cargill işçisinin geleceğini beraber inşa edebilir, refah payını Cargill’in büyüklüğüne yakışır hale getirebiliriz. Bunun için geç kalınmış değildir.
Coca cola, Nestle ve Pepsi’de eylem
“Eğer hukuk tanımaz baskıcı tutumunuza devam ederseniz, pandemi sebebiyle yavaşlatmak zorunda kaldığımız 846 gün boyunca bıkmadan usanmadan devam ettiğimiz bu mücadele daha güçlü ve etkili bir şekilde devam edecektir. Bağlı bulunduğumuz Uluslararası Gıda İşçileri Federasyonu IUF’in önderliğinde, artarak devam eden maddi ve manevi destekleri ile yurtdışında yine bağlı olduğumuz örgütler ve sendikamıza bağlı örgütlü yapımızın artan desteği ile de yurtiçinde yaptığınız tüm hukuksuzlukları daha güçlü bir şekilde anlatmaya devam edeceğiz.
“Bununla da yetinmeyip, 1 Ekim 2019 tarihi itibari ile İstanbul Ataşehir’de bulanan Cargill Genel Müdürlüğü önünde yaptığımız eylemi, sizin müşterileriniz olan ve sendikamızın örgütlü olduğu Pamir Gıda, Dr. Oetker, Coca Cola, Pepsi-Co, Eti, Mondelez ve Nestle gibi büyük işletmeler ile örgütlü olmadığımız diğer müşterilerinizin genel müdürlükleri önüne taşıyacağız.
“İşçi hak ve özgürlükleri, patronların insafına, yerel yöneticilerin sorumsuzca aldığı kararlara teslim edilmeyecek kadar değerlidir ve biz bu değer uğruna her türlü kavgayı vermeye devam edeceğiz.”
Cargill’den açıklama
Yapılan açıklama şu şekilde:
“Cargill olarak 1960’lı yıllardan bu yana Türkiye’de gıda, endüstriyel & biyoendüstriyel ürünler ve hayvan besleme alanında faaliyet gösteriyoruz. Yüzde yüz yerli ürünleri alıp, beş üretim tesisimizdeki Türk mühendislerle işliyoruz. Türk sanayisi için kritik önemdeki sektörlere hammadde ve ara ürün tedarik ediyoruz. İthalata karşı yerli ve milli üretimi destekleyerek, Türk ekonomisine katkıda bulunmaktan gurur duyuyoruz.
Faaliyet alanlarımızdan biri olan tatlandırıcı üretimimiz, devletimiz tarafından belirlenen kotaya bağlı olarak 2018 yılında önemli ölçüde azalmıştır. Bu nedenle Orhangazi Mısır İşleme Tesisimizde küçülmeye gitme kararı alarak, 16 çalışanın iş sözleşmesini feshetmiştik.
İş sözleşmesi feshedilen işçilere ilişkin Nisan 2018’de başlayan dava süreci, Nisan 2020 itibarıyla sona ermiştir.
Cargill olarak, mahkeme kararı ile sunulan seçeneklerden biri olan sendikal tazminat ödeme yolunu seçerek, tazminat bedellerinin tamamını davacılara ödemiş bulunmaktayız. Süreç Cargill açısından mahkeme kararına uygun şekilde tamamlanmıştır. Türk hukukuna ve mahkeme kararlarına saygımızın sonsuz olduğunu ve yasal tüm yükümlülüklerimizi yerine getirdiğimizi belirtmek isteriz.”
HABER MERKEZİ