Türkiye’nin dört bir yanında doğal yaşam alanları ile sular, maden ve enerji şirketlerinin kullanımına bırakılıyor. Kaz Dağları’nın parçası olan Dumanlı Dağ’ın ve Lapseki’nin yeraltı suları altın madenine tahsis edildi
Türkiye’de tarımsal sulama ve içme suyu barajlarının daha çok maden ve enerji şirketlerinin yararına yapıldığı iddiaları sürerken bu iddiayı doğrulayan bir adım da Çanakkale’de atıldı. Bundan 30 yıl önce susuzluk sorunu yaşanan Çanakkale’nin Lapseki ilçe halkı imece usulü topladıkları paralarla, Kaz Dağları’nın uzantısı olan Dumanlı Dağ’ın tepesinden Lapseki merkezde yaptırılan çeşmelere su taşınmıştı. Son günlerde bu çeşmelerden su akmadığı belirtildi. Bu suların akmama nedeninin ise Lapseki’ye bağlı Şahinli köyünde ruhsatlandırılan altın madeni şirketinin bu suyu kendisine bağladığı açıklandı. Bu durumu sağlayanın ise Lapseki’nin AKP’li Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz olduğu iddia edildi. Ayrıca iddialar içinde Lapseki halkına arsenikli su içirildiği ve Lapseki yeraltı sularının belediye tarafından altın madenine 10 yıllığına kiralandığı ifade edildi.
‘Suyu madenciler kullanıyor’
Halkın dişinden tırnağından arttırdığı paralarla Lapseki’ye getirilen suyun Şahinli’de TÜMAD isimli Altın Madenciliği yapan firmanın şantiyelerinde kullanıldığını açıklayan CHP’li İl Genel Meclis üyesi ve eski ZMO il Başkanı olan Hicri Nalbant, “Şahinli’ye bu altın madencisi firma geldi, çeşmelerden su akmamaya başladı! Suların geldiği yer bu maden işletmesinin yakınından geçiyor. Ben bu sorunu İl Genel Meclisi’nde de gündeme getirdim. Sular şu an akmıyor. Ne zamana kadar derseniz? Lapseki’ye şu anda Bayramdere Barajı’ndan su geliyor. O su Bayramdere Barajı’ndan gelmeye başladıktan sonra bu çeşmelere Bayramdere Barajı’nın suyunu bağladılar” dedi.
‘Lapseki arsenikli su içiyor’
Lapseki halkına arsenikli su içirildiğini iddia eden Nalbant, “Lapseki halkının imece ile getirdiği tatlı suyu madenciler içiyor, Lapsekililer ise arsenikli suyu içiyor. 2 yıl önce dönemin Çanakkale Valisi Hamza Erkal’ın başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu toplantısında Lapseki’nin su ihtiyacını karşılamak üzere Bayramdere Barajı’ndan su getirilmesi projesi gündeme geldi. DSİ’nin yapacağı çalışma karşılığında İller Bankası da arıtma tesisi için destek verecekti. Kürsüye konuşma yapmak için çıkan İller Bankası Bölge Müdürü; ‘Bayramdere Baraj’nda yaptığımız incelemelerde suda normalin iki katı yüksekliğinde arsenik zehrine rastlanmıştır’ ifadelerini kullandı” dedi.
Kuyular madene kiralandı!
Lapseki’nin su ihtiyacını karşılayan yer altı suları 10 yıllığına Şahinli’de altın madenciliği yapan TÜMAD şirketine 200 bin TL’ye satıldığını açıklayan Hicri Nalbant, “Bayramdere Barajı’ndan Lapseki’ye su gelince; buradaki yeraltı suları yani kuyulardaki sular boşta kaldı sandılar. Hâlbuki bu kuyulardan belediye su çekmeyince bu sular Lapseki Deresi’ne aktı. Ve bu akan sular nedeniyle dere temizlendi. Bu sular ayrıca yöredeki Kiraz ve Şeftali üreticilerinin yanı sıra doğanın su ihtiyacını karşılıyordu. Şahinli’de altın madeninin su kaynağı yoktu. Eğer TÜMAD Altın Madenciliği firması bu suyu satın almasaydı; firma bu madeni açamayacaktı. İşletme ruhsatı vermişlerdi ama suyu olmadığı için açamıyordu. TÜMAD ve Belediye Başkanı görüştüler. Nasıl ki bu Dumanlı Dağın tatlı suyu altın madencilerine verilmişse; bu kuyulardaki suları maden firmasına verildi.
Maden suyla var oldu
Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz’ın yeraltı sularını Maden firmasına satmasıyla ilçede yetişen meyvelerin sicilinin bozulduğunu belirten Hicri Nalbant; “Kuyulardan maden sahasına kadar hat döşediler. Firmanın iddiası 5 kuyudan sadece 1 tanesini aldıklarını söylüyorlar. Yalan söylüyorlar. 5 kuyudan zaten bir tanesi çalışıyordu. Buradaki yeraltı sularının tamamını satın aldılar. Lapseki Belediye Başkanı bu yeraltı sularını satarak dünyanın en lezzetli meyvelerinin sicilini bozdu. Bu su hattının yakınlarında dünyaca ünlü Umurbey şeftalileri, en lezzetli kirazları yetiştiriliyor. Lapseki Belediye başkanı bu suyu satarak meyvelerin değerini düşürdü, itibarlarını bozdu” dedi.
Su AKP’lilerin oylarıyla verilmiş
CHP İl Genel Meclis üyesi Hicri Nalbant, Lapseki Belediye Meclisinin aldığı kararla 2 Aralık 2016 Cuma günü 8 maddelik gündemi görüşmek için toplandığı ve son anda gündeme iki madde daha getirilerek oylamaya sunulduğunu belirtti. Nalbant, Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz meclis üyelerinden bu suların kiralanması için yetki talebinde bulunduğu İlgili maddenin, 5393 sayılı kanunun 18. maddesi t fıkrası olduğunu ve ‘Mücavir alanlara belediye hizmetlerinin götürülmesine karar vermek’, talep olması halinde boşa çıkan su kuyularının değerlendirilmesine, ücretinin kuyu başı olarak peşin ödeme olursa 20.000,00 TL, diğer şekilde 25.000,00 TL belirlenmesine, bu konuda 10 yıla kadar protokol yapma yetkisinin Belediye Başkanına verilmesini içeren maddeye oy çokluğu ile onaylandığını ve Meclis üyesi (CHP’li üye) Nilüfer Soyupak’ın bu yetki talebine red oyu kullandığını belirtti.
ÇANAKKALE