Çanakkale coğrafyası Türkiye’de doğal yaşamın düne kadar sürdüğü bir bölge iken, bugün adeta yok olma eşiğine taşındı. Termik santraller, altın madenleri, RES’lerle kirletilirken bir de petrol arama sondajları geliyor
Çanakkale yıllardır termik santraller ve madenlerle adeta kuşatıldı. Bu kuşatmaya bir de petrol arama amaçlı sondajlar ekleniyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Çek enerji şirketi Gazelle Energy’nin Tekirdağ ve Çanakkale’de petrol aramak için başvurduğunu duyurdu. Diğer yandan daha önce defalarca reddedilen Yenice Çırpılar Termik Santrali için yeniden ÇED olumlu raporu verildi. Boğaz Köprüsü ve otoyol güzergahları ise doğal yaşam alanları üzerinde imar baskısını ortaya çıkardı.
3. kez ÇED iptal edildi
Çanakkale’de halen çalışan termik santrallerle birlikte toplam 18 adet termik santral kurulacak. Yeni kurulacak santrallerden birisi de Kaz Dağları üstüne kurulmak isteniyor. Çanakkale’nin cennet köşelerinden biri olan Yenice’deki Çırpılar köyü halkı ile Çanakkale doğa dostları, santrali çeşitli eylemlerle protesto etmişlerdi. Bölgedeki köylerin 65 muhtarı santrale karşı imza atmışlar ve mahkemeler ÇED raporunu üç kez reddetmişti. Buna karşın santralin kurulmasında hem şirketin hem de hükümetin ısrarı sürüyor. Kazdağlarının kuzey yamacında yer alan bölgede kurulmak istenen Yenice Çırpıcı Termik Santrali projesi, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu raporuna göre, kurulacak termik santralin yılda 3,5 milyon kömür tüketeceğini ve proje kapsamında 90 futbol sahası büyüklüğünde bir alanın 465 bin ton külün depolanması için kullanılacağı belirtiliyor.
Seçim sonrası ÇED raporu
Biga Yarımadası’nda Yenice ile birlikte termik santrallerin toplamı 12’ye ulaşacak. Yenice’ye kurulmak istenen termik santral Edremit, Gönen ve Bandırma’nın içme sularını sağlayan baraj koruma alanı üzerine kurulacak. Yenice’de termik santral çalışması halinde kuş uçumu 20 km uzaklıkta bulunan Edremit körfezi ve dolayısıyla Kaz Dağları hakim rüzgarların santral atıklarını taşımasıyla yaşanmaz hale gelecek. Aylarca inceleme ve değerlendirmeyi tamamlayamayan komisyonun 24 Haziran seçimlerinden sadece 1 hafta sonra ÇED olumlu raporu vermesi ise dikkat çekti.
Boğaz köprüsü!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ihale edilen Çanakkale Boğaz Köprüsü, Marmara Bölgesi’ne yıkım getiriyor. Bu plan notlarında yer alan imar değişiklikleri ile Çanakkale ve Balıkesir’in kıyı bölgelerine yakın iç kesimleri ile bazı kıyı bölgeleri ‘kentsel gelişim alanı’ olarak ilan edildi. Lapseki ilçesine bağlı Kocaveli köyü ile Gelibolu’ya bağlı Sütlüce köyü arasında inşa edilecek Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün ayaklarının inşa edildiği Lapseki ve Gelibolu bölgeleri kentsel gelişim alanı ilan edildi. İstanbul’da yaşananlar gibi köprünün çevresi imara açılıyor. 3 bin 700 metre uzunlukta olacak olan bu köprünün ciddi ekolojik sorunları da ortaya çıkaracağı belirtiliyor. Köprüyü de içeren Çanakkale-Balıkesir 1/100.000’lik çevre düzeni planının Gökçeada ve Bozcaada’nın betona boğulmasına yol açması bekleniyor.
ÇANAKKALE