Belediye borçları için cami satan Mêrdîn kayyumu Mahmut Demirtaş, Bursa’ya vali olarak atandı
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yeni valiler kararnamesi Resmi Gazete’de yayımlandı.
Atama kararıyla 57 ilin valisi değişti, 16 vali isi merkeze çekildi. Mêrdîn Büyükşehir Belediyesi kayyumu Mahmut Demirtaş da yeri değiştirilen valilerden oldu. Demirtaş, Bursa Valiliği’ne atandı. Yerine ise Karaman Valisi Tuncay Akkoyun atandı.
Akkoyun’un aynı zamanda Mêrdîn Büyükşehir Belediyesi kayyumu olarak atanması bekleniyor.
Kayyumun usulsüzlükleri
Demirtaş, 10 Haziran 2020 tarihinde, yolsuzluk ve usulsüzlüklerle gündemden düşmeyen Mustafa Yaman’ın yerine atandı. Demirtaş, göreve gelir gelmez Yaman dönemindeki bürokratları görevden aldı. Demirtaş, görevden alınanların yerine ise, Yaman döneminde olduğu gibi farklı kentlerden kendisine yakın isimleri getirdi. Demirtaş, Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MARSU) yöneticilerini de değiştirerek, yerlerine AKP’li Melih Gökçek döneminde Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde şaibeli işlemlerle anılan isimleri atadı.
Kadın Daire Başkanlığı’na erkek atadı
Demirtaş’ın ilk icraatlarından biri, belediyenin Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı görevine Abdurrahman Şahin adlı bir erkeği atamak oldu. Ardından, dönemin Yeşilli Kaymakamı Emre Öztürk’ü belediyede Sosyal Hizmetler Daire Başkanı olarak görevlendirdi.
Cami sattı
Demirtaş, kısa bir süre sonra belediyenin borçlarını gerekçe göstererek, Artuklu ilçesinde bulunan bir cami ve bir okul ile belediyeye ait enerji üreten trafoyu Maliye Bakanlığı’na sattı. Demirtaş, belediyenin 11 adet taşınmazını da satılığa çıkararak, belediyeyi milyonlarca lira zarara uğrattı.
Ismarlama ihale
Demirtaş, “sök-yapıştır” projelerle de gündeme geldi. Demirtaş, bir önceki kayyum döneminde hayata geçirilen “Dikey Bahçe Projesinin” ismini “Mini Mardin Projesi” olarak değiştirerek, 3 katı fiyata ihale etti.
Dara’ya beton bina
2022 yılının Kasım ayında binlerce yıllık tarihe sahip Dara Antik Kenti’ne betorname bina inşa edildi. Antik kentin girişinde SİT alanı içine “Karşılama Merkezi” adı altında betonarme bir bina inşa edildi.
Kürtçe oyunlara yasak
Demirtaş, göreve geldiği ilk günden itibaren her 15 güne bir “eylem ve etkinlik yasağı” kararı aldı. İsmi “yasakçı valiye” çıkan Demirtaş, ilk önce kentin merkezindeki Karayolları Parkı’nı demokratik kitle örgütlerine yasakladı. Öyle ki pandemi döneminde gerçekleştirilmek istenen aşı kampanyasına dahi izin verilmedi.
Kürtçe tiyatro oyunları ve konserler de Demirtaş döneminde yasaklandı. Demirtaş döneminde, “Tartuffe” isimli Kürtçe tiyatro oyunu ile sanatçılar İlkay Akkaya, Azad Bedran ve Zinar Sozdar’ın konserleri yasaklandı. Avesta Yayınları’nın yazar Mîrza Metîn ile düzenlemeyi planladığı Kürtçe edebi söyleşi de yasaktan nasibini aldı.
Demirtaş’ın görevde olduğu 2021 yılında, Mêrdîn’de ilk defa Apê Musa (Musa Anter) anması karar metnine yazılıp, “eylem ve etkinlik yasağına” gerekçe yapıldı.
Kaynak: MA