MHP Lideri Bahçeli’nin ‘kahraman’ dediği suç örgütü lideri Çakıcı’ya sınırsız görüşme izni verildi. Gerekçe ise Çakıcı’ya moral. Adalet Bakanlığı açıklama yapmazken, yüzlerce ağır hasta tutuklu zor şartlarda kalıyor
Türkiye’de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ziyareti ve af çıkışıyla gündeme gelen suç örgütü lideri olmaktan mahkum olan Alaattin Çakıcı’ya özel bir paror verildiği ortaya çıktı. Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Feramiş Ender Güngüneş ve Yüksek İhtisas Hastanesi Başhekimi Tekin Akça ile 6 ayrı uzman doktorun imzaladığı sağlık kurulu raporuna göre Çakıcı haftanın 7 günü saat 09.00 ila 20.00 arası istediği kadar kişiyle görüşme yapabilir. HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ile HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ı tehdidiyle gündeme gelen suç örgütü lideri Çakıcı, en son Karar Gazetesi yazarlarını tehdit etmişti. Çakıcı’ya verilen rapor, çifte standart olarak yorumlanırken, Türkiye’de cezaevinde zor şartlarda yüzlerce ağır hasta tutsak bulunuyor.
‘Moral için gerekli’
Organize suç örgütü elebaşı olduğu suçlamasıyla hükümlü bulunan ve halen Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi’nde tedavi gören Alaattin Çakıcı’ya 22 Haziran’da Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Feramiş Ender Güngüneş ve Yüksek İhtisas Hastanesi Başhekimi Tekin Akça ile altı ayrı uzman doktorun imzaladığı süresiz sağlık kurulu raporu verildi. Sağlık raporunda Çakıcı’ya ziyaretçi sınırının kaldırılması istenirken 16 farklı türde hastalığın olduğu, altısının ölümcül risk taşıdığı belirtilerek şöyle denildi: “Birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü derecedeki akrabaları ve yakın arkadaşları ile haftanın 7 günü saat 09.00 ile 20.00 arasında hem sağlığı hem morali aynı zamanda helalleşme açısından bu zaman dilimleri arasında, istediği isimlerle, kişi, sayı adeti koymadan, kendisi için bu ziyaretler hastalıklarının kontrol edilebilmesi için ve morali açısından yeniden hayata bağlayabilir.”
Açıkça çifte standart
Çakıcı’ya özel izin verilmesini Mezopotamya Ajansı’na değerlendiren İHD İzmir Şube Başkanı Zafer İncin, ortada büyük bir hukuksuzluk ve çifte standartlık olduğunu söyledi. İncin, “Cezaevindeki tutuklu ve hükümlülerle ilgili gerek avukat görüşü, gerek aile görüşü, gerekse de üç kişiye kadar görüş hakkı kanunla belirlenmiştir. OHAL döneminde çıkartılan KHK’ler kapsamında avukat görüşü ve aile görüşlerine ciddi kısıtlamalar getirilmiştir. OHAL ilan edildikten sonra uzun bir dönem açık görüşler 2 ayda bir olarak belirlenmişti. Şu an ayda bir açık görüş ve her hafta kapalı görüş yapılmaktadır. Tutuklular ve hükümlüler ile ilgili getirilmiş olan bu kısıtlama söz konusuyken kesinlikle Alaattin Çakıcı’ya getirilmiş olan bu çifte standart açıkça hukuka aykırıdır ve hukukla izah edilecek bir durum söz konusu değildir. Hasta mahpuslara uygulanan kelepçeyle muayene, ailelerinden birinin refakatçı olarak izin verilmemesi bile ortadaki hukuksuzluğu özetlemeye yeterlidir. Hangi noktadan bakılırsa bakılsın ortada açıkça kanun ve hukukun ihlali söz konusudur” dedi.
‘Kişiye özel uygulama’
Çakıcı’ya verilen raporu gazetemiz Yeni Yaşama’a değerlendiren Özgürlükçü Hukukçular Platformu Eş Sözcüsü avukat Fatma Özdemir ise, Sağlık Bakanlığı ile Ceza İnfaz Kurumları arasında imzalanan protokolle tutuklu ve hükümlülerin nasıl ziyaret edileceğinin belirlendiğini söyledi. Özdemir, “Ziyaret etmek isteyen her bir kişinin savcılıktan izni alması gerekir. Bu nedenle Alaattin Çakıcı’ya verilen sağlık kurulu raporu doğrultusunda 1. dereceden ailesi veya sevdiği kişilerle sınırsız görüş izni hem yasaya hem de protokole aykırıdır. Bu kişiye özel bir uygulamadır. Yıllardır insan hakları alanında mücadele veren hukukçular ağır hasta mahpusların aileleri yanında veda ve huzur haklarından yararlanmaları için ciddi uğraşlar verdiler. Ancak bürokratik zorlamalarla ölüme mahkum edildiler. Örnekleri çoktur ve hala hapishanelerde ağır hasta mahpuslar vardır. Bu kişiye özel uygulamanın tüm ağır hasta mahpuslar için uygulanması gerekir. Aksi hal ayrımcılığa girer ve eşitlik hakkına aykırıdır” dedi.
HABER MERKEZİ