MHP’nin Çakıcı, uyuşturucu satıcıları ve dolandırıcılık yapanlar için öngördüğü af teklifine AKP olumsuz yaklaşmazken, hukukçular ‘Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı’ diyor
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Devlete hizmet ettiler” diyerek organize suç örgütü lideri ve cinayet hükümlüsü Alaattin Çakıcı ile Kürşat Yılmaz’ı savunarak gündeme getirdiği af teklifini siyasiler ve hukukçular değerlendiriyor. MHP’nin af teklifi suç örgütü liderleri Alaattin Çakıcı ve Kürşat Yılmaz dahil 162 bin 989 kişiyi kapsıyor. 19 Mayıs 2018 tarihine kadar işlenen suçları kapsayan 7 maddelik teklifte uyuşturucu, insan ticareti, gasp, dolandırıcılık gibi pek çok suç af kapsamına girerken, “devlete karşı işlenen suçlar” olarak tanımlanan siyasi içerikli suçlar kapsam dışı.
‘Bu haliyle Anayasa aykırı’
AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, MHP’nin af teklifine ilişkin olarak, “Çok karmaşık bir konu, iyi irdelemeliyiz.İçeriği itibariyle bir af düzenlemesi değil. MHP’nin teklifini irdeliyoruz. Cumhurbaşkanı döndüğünde bu konuyu daha somut bir şekilde ele alacağız. Teklif üzerinde biz çalışmalar yapıyoruz” dedi. Konuya dair Hürriyet gazetesine konuşan İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu ise, “AYM’nin ‘Rahşan affı’ olarak bilinen şartlı salıverme düzenlemesini eşitlik ilkesine aykırı bularak kapsamının genişletilmesine neden olan kararının bir benzeri bu yeni yasa için de yeniden verilebilir” dedi. Avukat Prof. Dr. Devrim Güngör de, “Af kapsamına giren suçların neler olduğunun belirlenmesinde meşru bir ölçüt kullanılmalıdır. Aksi takdirde eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi tarafından iptali söz konusu olabilir” dedi. Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk de af teklifi için 360 milletvekili kabul oyuna ihtiyaç olduğunu, bunu altındaki bir sayının yasayı Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacağına dikkat çekti. Türk’e göre bu durumda da anayasanın eşitlik ilkesi gereği yasanın kapsamı genişleyebilir. AKP ve MHP’nin milletvekili sayısı ise 340.
‘Genel affa dönüşebilir’
DW Türkçe’ye konuşan hukukçulara göre de, toplumun büyük kesiminin onay vermediği mevcut yasa teklifi, bu hâliyle Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı.İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Sözüer, “Bu düzenleme ile yasa dışı bir örgüte üye olan ama hiçbir eyleme katılmamış bir çocuk cezaevinde kalmaya devam edecek. Ama binlerce uyuşturucu satıcısı serbest bırakılacak. Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olan bu düzenlemenin Anayasa Mahkemesi’nden geri döneceğini düşünüyorum” dedi. Avukat Ergin Cinmen, “Bu düzenleme, Türkiye’de mafyanın yeniden dirilmesine yol açabilir. Bu dönem de Çakıcı affı olarak hatırlanacak” derken; Diyarbakır Barosu Başkanı Ahmet Özmen, “Geniş çaplı bir af konusunda toplumsal talep var. Ama bunun için siyasette uzlaşma ve diyalog gerekiyor” şeklinde konuştu.
Afta bile adalet yok
“Bir ülkede tutuklu hükümlü oranı neredeyse bire üç düzeyine ulaşmışsa bu o ülkede adaletin bittiğini gösterir” diyen HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen ise, “Şimdi boşalttığınız koğuşlara kimler yerleşecek. Cezaevlerinde on binlerce insan hiçbir şiddet içermeyen toplantı, gösteri, yürüyüşleri, sosyal medya paylaşımları sebebiyle tutuklu. Görüşlerinden dolayı cezaevinde tutulan on binlerce insan faydalanamayacak. Bu kangrenleşmiş sorunun çözümü, büyük bir yargı reformu, adalet reformudur” dedi. HABER MERKEZİ