İskoçya’da ‘İskoçya’nın Cadıları’ adlı bir grup, yüzyıllar önce ‘büyücülük’ iddiasıyla yargılanıp katledilen çoğu kadın binlerce insanın affı için parlamentorya başvurdu
İskoçya’da, Avukat Claire Mitchell QC liderliğindeki “İskoçya’nın Cadıları” adlı bir grup 2 yıldır yürüttüğü bir kampanya sonucu, yüzyıllar önce ‘büyücülük’ iddiasıyla yargılanıp, öldürülen çoğun kadın binlerce insanın affı için parlamentoya başvurdu.
Bir parlamento komitesinin konuyu hükümete iletmesi sonucu konunun görüşülmesi kabul edildi.
Tasarının kabul edilmesiyle birlikte, “içki sersemliğine neden olmak, baykuşa dönüşmek, şeytanla buluşmak veya Kral 6. James’in gemilerini batırmak için fırtına çıkarmaktan suçlu bulunan” kişiler, ölümlerinden yüzyıllar sonra affedilmiş olacak.
İskoç parlamento üyesi Natalie Don, sosyal medya hesabından, “mahkum edilen ve idam edilenlere af talep etmek için” mecliste yasa tasarısı sürecini başlatacağını ifade etti.
İskoçya’da 1563-1736 yılları arasında büyücülük yapmakla suçlanan kişilerin af edilmesi ve adlarına ulusal anıt yapılması gerektiğini söyleyen Don, ‘İskoçya’nın Cadıları Grubuna’ teşekkür ettiğini duyurdu.
Mecliste çoğunluktaki İskoç Ulusal Partisi’nin üyesi olan Don, “Bu kadınların yanlış kriminalize edilmesi, yalnızca günümüzün cinsiyetçi klişelerini güçlendiriyor ve bu yanlışı düzeltmenin toplumda hâlâ var olan cinsiyetçi ve ataerkil tutumlara meydan okumada gerçek bir etki yaratacağına inanıyorum” dedi.
‘Bu bir dönüşüm anlamına geliyor’
Affın resmi ve yasal olarak bu insanların cadı olmadığını kabul etmek olduğunu söyleyen Avukat Claire Mitchell, bunun bir toplumsal dönüşüm olduğunu düşünüyorum, dedi.
Büyücülüğün ölümcül bir suç olduğu ve yaklaşık 200 yıldır yürürlükte kalan Cadılık Yasası kapsamında 3 bin 837 kişi idam edildi. İdam edilenler daha sonra da kazıklarda yakıldı.
1566’dan 1625’e kadar yönetimde olan İskoçya Kralı VI. James, kendisini büyücülük konusunda uzman olarak gördü ve 1597’de felsefi “Daemonologie” metnini yazdı. Onun döneminde “cadı avı” yaygın olarak uygulandı. 1736’da büyücülüğün olmadığı anlaşıldı ve yasa değiştirildi.
Tasarının haziran aylarında kabul edilerek yasalaşması bekleniyor.
“İskoçya’nın Cadıları” grubu 8 Mart 2022 Dünya Kadınlar Günü’nde İskoç hükümetinin kurbanlardan resmi özür dilemesini bekliyor.
HABER MERKEZİ