Aralık ayında artan sıcaklıklar nedeniyle küresel ısınmanın etkileri daha fazla görünürken, henüz yapraklarını dökmemiş ağaçlar çiçek açtı. Uzmanlar ülkenin tropikal iklime doğru kaydığını belirtti
İstanbul’da uzun süredir, aralık ayında görülmemiş bir sıcaklık yaşanıyor. Durum o kadar ciddi bir boyut aldı ki henüz yapraklarını dökmemiş ağaçlar bile yeniden çiçek açmaya başladı. Ancak durum sadece İstanbul genelinde değil, bütün dünyada yaşanıyor. Hürriyet’ten Emre Eser’in hazırladığı habere göre Prof. Dr. Murat Türkeş ve Prof. Dr. Doğanay Tolunay, küresel ısınmadan en çok etkilenen bölgelerden birisi olan İstanbul hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. İki profesör de Türkiye ikliminin artık değiştiğini ve yavaş yavaş tropikal iklime doğru geçiş yaptığımızı dile getirdi.
Tropikal iklim gibi
Sürekli artan sıcaklıkların İstanbul’un biyolojik ritmini bozduğunu dile getiren Klimatolog ve Meteorolog Prof. Dr. Murat Türkeş, bahar aylarının artık yaşanmadığını ve bu durumun özellikle tarım için son derece tehlikeli olduğunu dile getirdi. Profesör, konuyla ilgili şu sözleri dile getirdi: “Daha önce şubat başında ağaçlar çiçek açtığında durum değişiyor diyorduk. Ama aralıkta yaşanması artık tropikal iklime geçtiğimizin göstergesi.” İstanbul Üniversitesi Ormancılık Fakültesi’nde görev alan Prof. Dr. Doğanay Tolunay ise küresel ısınmanın farkına varmak için buzullara bakmaya ihtiyaç kalmadığını, sokağa çıktığımızda bu etkilerin çok kolay bir şekilde gözlemlenebilecek duruma geldiğini dile getirdi. Türkiye’de iklim rejiminin değiştiğini dile getiren Tolunay, ülkenin subtropikal iklime geçtiğinin altını çizdi. Ağaçların 10 derecenin altında yaprak döktüğünü, 10 derecenin üstünde ise çiçek açtığı göz önünde bulundurulduğu zaman, ağaçların aralık ayında çiçek açmasının son derece anormal olduğunu belirtti.
Su kaybı yüzde 65’lere çıkıyor
Meteoroloji Mühendisleri Odası’nın Ocak 2021 bülteni’nde yer alan “Kentsel Su Yönetimimizin Durumu” başlıklı rapora göre “2050 yılında dünyada 6 milyara yakın insanın kentlerde yaşayacağı tahmin ediliyor. Bu kentlerin büyük bölümü bugün bile trafik, plansızlık, yetersiz enerji ve su temini, yetersiz altyapı, iklim değişimi etkileri, deprem, taşkın riskleri ve bu risklerin kötü yönetimi, kayıtsız ekonomi, iklim ve savaş göçmenleri, güvenlik gibi baskılarla karşı karşıya.” Raporda Türkiye’deki büyükşehirlerdeki kayıpkaçak su oranları da yer aldı. Buna göre içme suyu şebekelerinde kayıp ve kaçak oranı ortalama yüzde 50. Halen büyükşehir belediyelerindeki ortalama su kayıp kaçak oranı yüzde 32 civarında. Bu oran, bazı büyükşehir belediyelerinde yüzde 65’e kadar çıkıyor.
Trakya’da durum vahim
Trakya’da 1991 yılından beri en kurak dönem yaşanıyor. Şehrin su kaynağı Kayalıköy Barajı’nın su seviyesi yüzde 6’ya düşünce ekolojik dengeyi bozmaması amacıyla buradan su alımı durduruldu ve su seviyesi yüzde 32’lerde olan Süloğlu Barajı’ndan şehre su ulaştırılmaya başlandı. Paşaçayırı mevkiinde bulunan 12 adet su kuyusu da kentin su ihtiyacı için takviye olarak kullanılıyor.
İSTANBUL