Büyükada’da bulunan atların Ruam hastalığı tespit edilmesinin ardından öldürülmesine tepki gösteren 347 dernek, İBB binası önünde eylem yaptı. Dernekler, ‘Bu katliam İBB politikasının bir sonucudur” dedi
Hayvan hakları, çevre ve doğa dernekleri İBB Saraçhane binası önünde yaptığı açıklama ile Büyükada’da faytona koşulan 81 atta Ruam hastalığı tespit edilip öldürülmesini protesto etti
İstanbul Büyükada’da faytona koşulan atların 81’inde Ruam hastalığının tespit edilip öldürülmesinin ardından 347 hayvan hakları ve çevre ve doğa dernekleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB) Saraçhane binası önünde ortak imzalı bir basın açıklaması yaptı. “Ekrem İmamoğlu sözünü tut” ve “Atların kanı İBB’nin elinde” pankartlarının açıldığı açıklamaya sanatçı Leman Sam’ın yanı sıra çok sayıda hayvan hakları savunucusu katıldı.
Hazırlanan basın açıklamasını kurumlar adına Doğa Altınsay okudu.
‘İBB politikalarının sonucudur’
Adalardaki atlarda yapılan Ruam taraması sonucu hastalığı tespit edilip öldürülen atların sayısının artacağını beklediklerini söyleyen Altınsay, “Adalarda mevcut 1800 at için tek bir veteriner hekim dahi görevlendirilmemiş, karantina uygulaması olduğu halde, 2018 Haziran ayında 209 at daha adaya gönderilmiştir. Mezarlarının kazıldığı haberini aldığımız, ölüme mahkûm edilen atların kendi istekleri dışında, para kazanma odaklı olarak adalara götürüldüklerinin bir kez daha altını çizmek istiyoruz. Planlanan bu katliam açıkça İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin adalarda izlemeyi sürdürdüğü fayton politikasının bir sonucudur” dedi.
‘Atlara düşen ölüm ve işkence’
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun seçildiği takdirde faytonları kaldıracağı sözü verdiğini hatırlatan Altınsay, “Daha önce 12 Temmuz’da İBB önünde gerçekleştirdiğimiz basın açıklamasında ve 28 Ağustos’ta düzenlenen Adalar Ulaşım Çalıştayı’nda İmamoğlu’nun verdiği sözleri tutması yönünde yaptığımız çağrılar karşılıksız kalmıştır. Faytonlarda çalıştırılan atlar için bu her geçen gün ölüm ve sömürü anlamına gelmektedir. Yazın güneşin altında kırbaçlanarak çalışmaya zorlanan atlar, kışın soğuk ve hastalıklarla karşı karşıya kalmaktadır. Fayton politikasının sonucu atların payına düşen her halükarda ölüm ve işkence olmaktadır” diye belirtti.
‘Gelenek ve kültürle meşrulaştırılamaz’
Gelenek, kültür veya diğer isimler ile meşrulaştırılmaya çalışılan bu durumun uzlaşılacak bir yanı olmadığını belirten Altınsay, hayvan hakları savunucuları olarak taleplerini şöyle sıraladı: “Adalardaki tüm canlıların sağlığı için gerekli tedbirlerin en üst seviyede alınması ve gerekiyorsa karantina uygulamasının kapsamının genişletilmesini istiyoruz.”