TL’nin dolar karşısındaki değer kaybı devam ediyor. Ekonomideki sıkışma arttı. Ekonomik kriz ve kısa vadeli borç nedeniyle durumu kurtaracak gibi göremeyen birçok şirket, yeniden yapılandırmaya gidiyor
Türk Lirası’nın başta son bir ay olmak üzere son zamanlarda yaşadığı değer kaybı, en çok döviz cinsinden borcu olan şirketleri etkiliyor. Kamuoyunun yakından bildiği birçok büyük şirket, borcunu yapılandırma yoluna gidiyor. Bunların arasında Telekom, Doğuş ve Galatasaray AŞ de var Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre banka dışı firmaların net döviz açık pozisyonu Mayıs ayında 217,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Kurda görülen yükselişin borç yükünü artırmasından dolayı özel sektörün nasıl etkileneceği ve bu durumun bankalar üzerinde bir baskı yaratıp yaratmayacağı en yakından izlenen gelişmeler olacak.
Bir süredir konuşuluyordu
Kurdaki oynaklığın olumsuz etkisini, çok sayıda şirketin borcunu yeniden yapılandırma sürecine gitmesinden görebiliyoruz. En son olarak Reuters’ın haberine göre Çek Cumhuriyeti merkezli enerji şirketi CEZ, Türkiye’de yüzde 37,36 hissesine sahip olduğu Akenerji’nin borçlarını yeniden yapılandırmayı gündeme aldı.
Yardım çağrısında artış
Reel sektör tarafından borcu olan şirketlere yardım edilmesi gerektiğine dair çağrılar son zamanlarda sıkça dile getiriliyor. Keza Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) Resmi Gazete’de yayımlanan son düzenlemeleri bu yönde bir adım oldu. Yayımlanan yönetmeliğe göre finansal sektöre olan borçların yeniden yapılandırılması için çerçeve anlaşmalar yapılabilecek, bu anlaşma kapsamında kredi borçlarının vadeleri uzatılabilecek, borçluların kredileri yenilenebilecek, borçlulara ilave kredi verilebilecek, her türlü alacağın indirilmesi ya da bu alacaklardan vazgeçilmesi mümkün olabilecek. Bloomberg Intelligence’dan bankacılık analisti Tomasz Noetzel, Bloomberg’in verilerine göre en az 20 milyar dolar kredinin bankalardan yeniden yapılandırılmasının talep edildiğini belirtiyor.
78 milyar TL’lik tutar
En son olarak Türkiye Bankalar Birliği Başkanı (TBB) Hüseyin Aydın, yeniden yapılandırılan alacak tutarının 2017 sonu itibarıyla 78 milyar TL olduğunu açıkladı.
Ülker, Doğuş, Galatasaray
BBC Türkçe’de yer alan habere göre, son dönemde borçlarında ve kredilerinde yeniden yapılandırmaya giden şirketler arasında Ülker bisküvilerinin sahibi Yıldız Holding, Doğuş Grubu, Türk Telekom, Galatasaray, Gama, iflası istenen bilgisayar şirketi Bimeks, Emay İnşaat, Aynes, Componenta Dökümcülük, Enerji sektöründe faaliyet gösteren Bereket, Yeni Elektrik Üretim, Boyabat Hidroelektirik Santrali var. Dolardaki artış ve borç sıkışması nedeniyle birçok şirkette olduğu gibi, Doğuş Grubu’nun çalışanlarda azaltmaya gittiği öğrenildi.
Yeniden yapılandırma
Bir finansal piyasa altyapısı kuruluşun, katılımcı temerrüdü veya (iş, operasyonel veya diğer yapısal zayıflıklar gibi) diğer nedenlerle ortaya çıkan ve normal mekanizmaların kullanılmasına rağmen çözülememiş olan herhangi bir karşılanmamış kayıp, likidite sıkışıklığı veya sermaye yetersizliği probleminin çözülmesi amacıyla, bağlı olduğu ilgili mevzuat, kendi iç kural ve prosedürleri ve sözleşmeye bağlı yükümlülükleri ile uyumlu olarak, önceden oluşturulmuş ancak tükenmiş olan finansal kaynakların ikmal edilmesi ve çeşitli likidite düzenlemelerini de içeren tüm faaliyetleridir.
İSTANBUL