7 Haziran seçimlerinden iki gün önce HDP’nin Diyarbakır’da düzenlediği ‘Büyük insanlık’ mitingine yönelik bombalı saldırının üzerinden tam 4 yıl geçti…
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri’nden iki gün önce Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda düzenlediği “Büyük İnsanlık” mitingine yönelik bombalı saldırının üzerinden 4 yıl geçti. DAİŞ üyesi Orhan Gönder’in 2 bin 360 polisin görevli olduğu ve yüzbinlerce kişinin katıldığı miting alanına 2 bomba yerleştirerek saldırıyı gerçekleştirmesi sonucu Ramazan Yıldız, Necati Kurul, Şehmuz Kaçan, Civan Arslan ve Ali Türkmen hayatını kaybetti. 400’ü aşkın kişi de yaralandı. Saldırı ardından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı ancak akabinde “gizlilik” kararı aldı.
Katliamın sorumlusu Orhan Gönder’in birkaç gün sonra Antep’te yakalandığı bizzat dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından açıklandı. Ailenin 2014 yılında oğullarının “DAİŞ’e katıldığı” gerekçesiyle Adıyaman Emniyet Müdürlüğü’ne başvuruda bulunduğu ve Gönder’in DAİŞ kamplarında 6 ay eğitim aldıktan sonra 26 Mayıs 2015’te Türkiye’ye giriş yaptığı ortaya çıktı.
Skandallar zinciri
Katliamdaki asıl ihmal zinciri yaklaşık 11 ay sonra hazırlanan iddianameyle ortaya çıktı. İddianamede, katliamın faili olan Gönder ile birlikte İsmail Korkmaz, Mustafa Kılınç ve Burhan Gök tutuklu, katliam emrini veren DAİŞ’in sınır emiri İlhami Balı ise firari şüpheli olarak yer aldı. Tutuklu Gönder, Korkmaz, Kılınç ve Gök ile firari sanık İlhami Balı hakkında 5’er kez ağırlaştırılmış ömür boyu ve 4 bin 101’er yıldan 6 bin 318’er yıla kadar hapis cezası talep edildi.
Dava Ankara’ya nakledildi
DAİŞ üyelerinin Antep’ten Suriye’ye gidip gelişlerinin polis tarafından izlendiği de ortaya çıkan skandallardan biri olarak iddianamede yer aldı. Dava ise “güvenlik” gerekçesiyle Ankara’ya nakledildi. Sincan Batı Adliyesi 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 25 Temmuz 2015’de görülen davanın 6’ncı duruşmasında davanın sanıklarından Burhan Gök tahliye edildi.
HTS kayıtları seneler sonra…
Davacı avukatların ilk günden sanıkların birbiriyle olan örgütsel ilişkileri, HTS kayıtları, yapılan görüşmelere dair kayıt talepleri ancak 2 Mayıs 2019’da görülen 19’uncu duruşmada gelebildi.
‘Görevi kötüye kullanma’ davası
DAİŞ tarafından miting alanında peş peşe gerçekleştirilen iki bombalı saldırıda, gerekli güvenlik tedbiri almayan ve saldırının faillerinden DAİŞ üyesi Orhan Gönder hakkında yasal işlem yapmayan polisler hakkında yürütülen soruşturma, patlamadan 28 ay sonra bitirerek davaya dönüştürüldü.
Polisler hakkında hazırlanan iddianame, Diyarbakır 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. İddianamede, patlamanın yaşandığı alanda görevli 5 emniyet müdürü, 3 komiser ve 6 polis hakkında “Görevi kötüye kullanmak” suçlamasıyla 3’er aydan 1’er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi. Polisler hakkında “Görevi kötüye kullanmak”tan açılan dava hala sürüyor.
‘Hizmet Kusuru’ tespiti
Saldırı mağdurlarından olan ve iki bacağını kaybeden Lisa Çalan, görülen her iki davada da müşteki sıfatıyla yer alamasa da İdare Mahkemesi’nde açtığı davada mahkeme, güvenlik tedbirlerinin tam olarak yerine getirilmediği için “hizmet kusuru” olduğu gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı’nı 1 milyon 356 bin maddi-manevi tazminat ödemeye mahkum etti.
MA / Aydın Atay