İşçi ve emekçilerin talepleriyle İstanbul Newrozu’nda olacağını belirten sendika temsilcileri, “Emekçiler olarak Newroz alanında bir araya gelip, sorunlarımızın ve taleplerimizin haykırılması gerekir” dedi
Bu yıl “Dem dema serkeftinê ye” (Şimdi kazanma zamanı) şiarıyla İstanbul’da 20 Mart günü Yenikapı’da kutlanacak Newroz’un hazırlıkları devam ediyor. Çalışmaların hummalı bir şekilde sürdürüldüğü kentte sendika temsilcileri, işçi ve emekçileri 2022 Newrozu’na çağırdı.
‘Emekçiler olarak savaşa karşı barışı savunan bir yerde duruyoruz’
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mesut Mike, Newroz’un tarihsel bir karşılığı olduğunu belirterek, “Bir kurtuluş, diriliş günüdür” dedi. Emekçilerin gündem ve mücadele hatlarını Newroz’a taşıyacaklarını söyleyen Mike, “Güncel emek sorunlarımızı Newroz alanlarında görünür kılmak istiyoruz. Kamuoyu son günlerde Rusya-Ukrayna savaşıyla meşgul, fakat savaş bu topraklarda yeni olan bir şey değil. Acısını yıllardır çekiyoruz. Emekçiler olarak savaşa karşı barışı savunan bir yerde duruyoruz” ifadelerini kullandı. Kardeşlikten, barıştan ve demokrasiden yana olanların bir araya gelip, tek yumruk olabildiği alanın meydanlar olduğunu belirten Mike, “Bu anlamda Newroz buna imkan sunan önemli bir alandır. Türkiye’deki tüm halklara, kesimlere Newroz’da bir araya gelme çağrısı yapıyorum. Emekçiler olarak Newroz alanında bir araya gelip, sorunlarımızın ve taleplerimizin haykırılması gerektiğini düşünüyorum” dedi.
İşçi mücadelesi
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası (Dev Yapı-İş) Genel sekreteri Nihat Demir de, işçi sınıfının çetin bir süreçten geçtiğini ifade etti. İktidarın “sindirme ve yoksullaştırma” politikasının tabana yayıldığını dile getiren Demir, “Bu politikalara karşı işçiler, her alanda mücadele ediyor. Onlarca iş yerinde grevde, direnişteler. Newroz’un coşkusunu yaratıyorlar. Bu coşkuyla pek çok alanda kazanımlar elde edildi” diye belirtti.
Newroz’a çağrı
“Newroz hem acının hem de görkemli direnişin iç içe yaşandığı bir süreçtir” diyen Demir, şöyle devam etti: “Cizre Newrozu’nda onlarca insan hayatını kaybetti. O günden bugüne her alanda Newroz’un coşkusu genişledi. Kadınların, gençlerin, işçilerin umudu oldu. Newroz her geçen gün büyüyerek toplumsallaştı. İnşaat işçileri olarak bütün var gücümüzle, tulumlarımızla, baretlerimizle Newroz alanında olacağız. Bütün ezilenleri ve yoksulları, doğmamış çocuklarımızın özgürlüğü için alana çağırıyoruz.”