Burundi Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu, Karusi şehrinde 6 toplu mezarda 6 bin ceset buldu. Ocak ayında ülke çapında başlatılan kazı çalışmalarında şuana kadar bulunan en büyük toplu mezar olduğu açıklandı
Küçük bir doğu Afrika ülkesi olan Burundi Cumhuriyeti’nin sömürgecilik, iç savaş ve katliamlarla şekillenmiş kanlı geçmişiyle yüzleşmeye çalışıyor. Bu nedenle kurulan Burundi Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu, Karusi şehrinde 6 toplu mezarda 6 bin cesedin bulunduğunu açıkladı. Ocak ayında başlatılan kazı çalışmalarında şuana kadar bulunan en büyük toplu mezar olduğu ifade ediliyor.
Komisyonun başkanı Pierre Claver Ndayicariye, gazetecilere yaptığı açıklamada toplu mezarda 6 bin 032 cesedin yanı sıra mezarların içinde binlerce mermi bulduklarını da söyledi. Kıyafet, gözlük ve takılardan kurbanların kimlik tespiti yapılmaya çalışılıyor.
Ndayicariye, Hutu etnik kökenli insanların öldürüldüğü katliamlara işaret ederek, kurbanların ailelerine sessizliklerini bozma çağrısı yaptı. Ndayicariye, “Bu katliamlar 48 yıl önce uygulandı” dedi.
Ne olmuştu?
Burundi nüfusu Hutu ve Tutsi etnik grupları arasında ikiye bölünmüş durumda. 2005 yılında sonlanan etnik temelli Burundi iç savaşında 3 yüz bin insan hayatını kaybetti.
Hükümet tarafından 2014 yılında kurulan Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu, sömürgecilerin Burundi’ye ulaştığı 1885 yılından, 2008 yılına kadarki tüm şiddet olaylarını araştırıyor. Şuana kadar 4 bin toplu mezar bulundu ve 142 bin insanın cesedine ulaşıldı.
Birleşmiş Milletler (BM) 2020 mayıs ayında yapılması planlan seçimlerle birlikte ülke de tekrar şiddetin artabileceği uyarısında bulundu.
DIŞ HABERLER