Dünyanın en değerli ovalarından biri olan Bursa Ovası, sanayi ve imar ile işgal edilirken su kaynakları ise yağmalandı. Sulama kanalları kururken, dereler ise sanayi atıkları ile dolu
Dünyanın armut bahçesi olarak bilinen Bursa’nın Gürsu ilçesinde kuraklık nedeniyle kanallar kurudu. Cove Coğrafi işaretli Santa Maria ve Deveci Armudu’nun sulama sıkıntıları nedeniyle ihracat riski oluştuğunu söyleyen çiftçiler ayrıca ilk kez kuraklık nedeniyle balık ölümlerinin gerçekleştiğini söyledi. Türkiye’nin önemli ihraç kaynaklarından coğrafi işaretli Santa Maria ve Deveci Armudu üretimi susuzluk nedeniyle durma noktasına geldi. Kuraklık nedeniyle Gürsu ovasını besleyen kanallar kururken, ilk kez balık ölümleri de gerçekleşti. Bugüne kadar toplu balık ölümleri görmediklerini söyleyen çiftçiler, balıkların yeterli oksijen alamadıkları için öldüklerini ifade etti.
2 gündür hiç su akmıyor
Sulama zamanı gelen ürünlerin, vaktinde sulanmazsa yeterince olgunlaşmayacağını söyleyen çiftçiler, her yıl ihracata giden ürünlerinin bu şekilde kabul görmeyeceğini söyledi. Kuraklık nedeniyle ihracat riski yaşanırken, çiftçilerin en kısa sürede çözüm bulmalarını istedi. Kuraklık nedeniyle ürünlerde kalite kaybı yaşanabileceğini belirten Cambazlar Mahallesi Muhtarı Hasan Efe, “Gölbaşı gölünden başlayarak birçok mahalleye su taşıyor. Etrafında dünyaca ünlü santa maria ve deveci armutlarından oluşan tarım arazileri var. Gölbaşı’nda su seviyesi düştüğü için kanalımız kurudu. 1 hata öncesi suyumuz azalmaya başladı. 2 gündür de hiç su alamıyoruz. Hiçbir tarım arazisi şu an sulanamıyor. Kuraklık olursa meyvelerimizde kalite kaybı yaşanacak. Kanalımıza kapak yapıp suyun biriktirilmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.
İlk kez yaşanıyor
Daha önce ne kuraklık ne de balık ölümleri ile karşılaştığını söyleyen Ağaköy Mahallesi Muhtarı Ertuğrul Ertem, “Balıklar, susuzluk nedeniyle oksijensizlikten öldüler. Biz de bu kanaldan meyvelerimizi suluyoruz. Yakında sulamamız gereken birçok ürünümüz var. Sulanmazsa irileşmez, irileşmezse de ihraç edilemez. Her yıl ilmek ilmek işlediğimiz kalite standardını kaybederiz. İlk kez böyle bir kuraklık görüyoruz” diye konuştu. Dünyanın en kaliteli armutlarının yetiştiği ovaya bu görüntülerin yakışmadığını ifade eden İğdir Mahallesi Muhtarı Ercan Sakın, “Bu kanalı besleyen Gölbaşı’nda çok az bir su kaldığı için kanalımız kurudu. Bu kanaldan yaklaşık 8 köy faydalanıyor. Bu 8 köy zaten dünyanın en kaliteli armudunu üretiyor. Kanalda suyu tutabilmek için kapak yapılmasını istiyoruz. Su bulamazsak armutlar küçük kalacağından satılamayacak. Bizim ürünlerimiz kaliteli ama bu gidişle en fazla meyve suyu olur” dedi.
Serme Deresi zehir akıyor
Bursa’nın Kestel ilçesinde fabrika atıklarının salındığı Serme Deresi etrafına zehir saçıyor. Kapkara katrana dönen derede toplu balık ölümleri yaşanırken, özellikle meye ağaçlarının sulamasında kullanılan derenin motor yağını andıran suyu ise dikkat çekiyor. Gölbaşı Gölü’nden başlayan ve Nilüfer Çayı ile birleşen Serme Deresi’ne fabrikaların sanayi atıkları salınıyor. Çevrede bulunan tarım alanlarının su kaynağı olan derede, son zamanlarda toplu balık ölümleri yaşanıyor. Yurttaşlar derenin geçtiği güzergâh boyunca fabrikaların kimyasal ve boya atıklarıyla kirlendiğine vurgu yaparlarken, Kestel Belediyesi’nin sorunla ilgili çözüm üretmemesinden şikayet ediyor. Dereye balık tutmaya gelen vatandaşlar katrana dönen manzara ile karşılaştıklarında olta takımlarını açmadan geri dönüyor.
Zehirle sulanan bahçeler
Bölge sakinlerinden İrfan Dağlı İHA’ya yaptığı açıklamada, “4 senedir buradayım, bu güne kadar böyle bir şey görmedim. Dün durulmayacak derecede koku gelmeye başladı. Yetkilileri aradık fakat bizi başka yerlere yönlendirdiler. ‘Müdürlerimiz yok, başka yeri arayın’ dediler. Kimse ilgilenmedi. Derenin halini görüyorsunuz, insanın içi sızlıyor. Bütün balıklar su yüzeyine çıktı. Bu bölgedeki bahçeler derenin suyu ile sulanıyor. Bursa’nın yüzde 90’ı bu dere ile sulanan meyvelerden yiyor. Kokudan duramadığımız için yetkililerden yardım istedik. Kimse ilgilenmedi. Kimin kimyasal atık boşalttığını bilmiyoruz. Fabrikaların olduğu bölgeden geliyor” şeklinde konuştu.
EKOLOJİ SERVİSİ