Bursa’nın tarım alanı üzerinde 25 yıl önce yapılmaya başlanan fabrikalar çoğunlukla iplik boyama fabrikalarıydı. 25 yıl öncesine kadar akan derelerde balıklar yüzer ve tarım arazilerinin su ihtiyacı bu derelerden sağlanırdı. Ancak en son 20 yıl önce suda görülen balıklar adeta soykırıma uğratıldı. Dereler, bahçelere yaşam yerine zehir taşımaya başladı. Bu fabrikaların atıkları için geçtiğimiz yıl arıtma tesisi yapılması sonrası görece temiz akan sulara balıklar bırakıldı ancak onların da soyu 1 yıl içinde kurudu
Köylüler tepkili
Arıtma olmasına karşın geçtiğimiz günlerde bir iplik boya fabrikası gece saatlerinde atık sularını dere yatağına bırakınca yaşamak için çırpınan son balıkların cansız bedenleri ortaya çıktı. Gürsu’nun Hasanköy ve Ağaköy köylerinde tarım alanları fabrikalarla işgal edilmeye devam edilirken yaşanan balık ölümleri dikkat çekti. Boya fabrikalarının Cenüp Deresi’ne bıraktığı kimyasal atıklar, binlerce balığın ölümüne neden olurken köylüler duruma tepki gösterdi.
Çamurun altında öldüler
Dereye salınan kimyasal atık sebebiyle köylerinden geçen deredeki tüm balıkların öldüğünü ifade eden Hasanköy muhtarı Ertuğrul Türe, “Köyümüzden geçen dere Kestel ilçesindeki Gölbaşı gölünden gelip denize gidiyor. 20 yıl önce sanayinin gelmesiyle deredeki balıklar öldü. 20 yıl sonra bölgeye arıtma tesisi kurularak su arındırıldı. Derenin belli bölümünde balıklar yaşamaya başladı. Fakat geçtiğimiz Cuma akşamı bir fabrikadan salınan kimyasal atık tüm balıkları öldürdü. Zehir nasıl etkiliyse balıklar suyun üstüne çıkamadı. Çamurun altında öldüler” dedi.
‘Tarlalar bu suyla sulanıyor’
Fabrikaların dereye atıklarını genel olarak cuma günleri bıraktıklarını belirten Türe, “Cuma günü akşam saatleri kamu kuruluşlarının tatilde olmasıyla numune alamazlar gibi düşüncelere sahip oluyorlar. Bu sebeple de atıkları cuma akşamları yapıyorlar” diye konuşan Türe, “Tarla sulamalarının yüzde 80’i bu sudan yapılıyor. Ama maalesef, çiftçimiz temiz diye motorunu kuruyor. Tarlasını sulamaya başlıyor. 3 saat sonra yukarıdan gelen kirli suyu tarlalarımıza akıtmak zorunda kalıyoruz. Sağlık açısından belki toprakta bir zararı yok ama temiz bir suyla tarım arazilerini sulamak varken, neden katkılı suyla arazimizi sulayalım, yazık” diye belirtti.
BURSA