Türkiye’de AKP iktidarının tarım politikaları çiftçileri iflasa sürüklerken meyvecilik de bitmeye başladı. Bursa meyve üretimiyle adından söz ettiren bir coğrafya iken bu durum her geçen gün değişime uğruyor. Bursa’nın meşhur şeftali üretimi çiftçilerce terk edilmeye başlandığı duyuruldu. Bursa şeftalisinden gelir elde edemediklerini ifade eden çiftçiler, son 3 yıl içerisinde tarlalarını daha masrafsız farklı üretimlere dönüştürebilmek amacıyla 60 bin adet meyve ağacını kesti. Her gün yüzlerce ağaç kesmeye devam eden çiftçiler, artan ilaç ve tarım sigortası maliyetleri sebebiyle gelirlerinin masraflarını karşılayamaz hale geldikleri belirtiyorlar.
Şeftali, armut, kiraz ve elma
Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip olan Bursa Ovası bir yandan sanayi baskısı diğer yandan imar baskısı ile birlikte yok olmaya yüz tutarken çiftçiler ise üretimlerden zarar ettikleri gerekçesiyle tarımdan uzaklaşmaya başladı. Bursa’nın tarım üretim merkezlerinden biri olan Yenişehir ilçesinde, 500 dönüm içerisinde bulunan kiraz, armut, elma ve şeftali olmak üzere 30 bin verimli ağacın kesildiği daha önce açıklanmıştı. Bu sayı son günlerde artarak ilçe genelinde kesilen meyve ağacı sayısı 60 bini buldu. İhlas Haber Ajansına konuşan Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, “İlçemizde sulu tarım yapılan arazi yaklaşık 200 bin dönüm civarında. Bunların içinde meyvecilik de var. Yıllar önce babalarımız tarafından dikilen meyve ağaçlarının içinde 30 yaşına gelmiş bahçelerimiz var. Bunlar üst üste 2-3 yıl gelir elde edemediği zaman çiftçimiz zor durumda kalarak bunları söküyor. Bunun yerine sebze ekilecek. Tabi bu durum kolay değil, çiftçiler bundan sonra da meyve dikmeyi düşünmüyor” diye konuştu.
Bir çiftçi 3 bin 800 ağaç kesti
Yenişehir’e bağlı Çeltikçi köyünde çiftçilik yapan Hüseyin Caner Kaya, “110 dönüm şeftali bahçesi var. Bunun 80 dönümünü kesiyorum. 80 dönüm içinde 3 bin 800 ağacım var. Sigorta, ilaç maliyetleri yüksek, köy genelinde 500 dönüm içinde 25 bin bodur ağaçlar ile 30 bin civarında elma, armut, kiraz, şeftali ağaçları kesildi” diye konuştu. Şeftali ağaçlarını söküp, sebze yetiştirmeyi düşünen Kaya, “Tatil zamanlarında haller kapalı, fiyatlar düşüyor, mal alınmadığı için çürüyor. Çiftçi çok zarar ediyor. Arkadan gelen yeni nesil çiftçilik yapmak istemiyor. Böyle giderse 10 yıl içinde çiftçi kalmaz. Ağaç başına 30 lira, dönüm başına bin 250 lira sigorta parası alınıyor. Mal çok olunca şeftali 70 kuruştan, don yapınca 1.5 liradan alınıyor. Burasının temizlenmesi de bir maliyet. Ben burayı kesip, temizlemek için 25-30 bin TL para harcayacağım” diye belirtti.
BURSA