Bursa Valiliği 8 ilçede 10 adet jeotermal enerji amaçlı ruhsat vermek üzere, açık teklif arttırma usulüyle ayrı ayrı ihale yapacağını duyurdu
İhaleler, 7 Kasım 2023 günü, saat 14.00’da; Bursa Valiliği, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, 5. Kat, Toplantı Salonu, Çarşamba Ek Hizmet Binası, Çırpan Mahallesi, 2. Güçlü Sokak, No: 2, Kat: 5, Osmangazi, Bursa adresinde başlayacak ve kısa aralıklarla, peş peşe yapılacağı belirtildi. Ruhsatlandırılacak olan ihale konusu arazilerin ilçesi, mahallesi, ruhsat türü, erişim numarası, pafta numarası, yüzölçümü, muhammen bedeli, geçici teminatı ve ihale saati aşağıdaki gibi listelendi.
Doğal alan, tarım arazileri ve meralar
Orhangazi ilçesi Keramet köyünde JES ve mineralli su amaçlı 3 bin 744,65 hektar alan ihaleye çıkarılacak. Diğer ilçe ve köylerle arazi ölçüleri şöyle: M. Kemalpaşa Güllüce’de JES amaçlı 4 bin 907,23 hektar, Çeltikçe köyünde JES amaçlı 4 bin 832,99 hektar, Niliüfer ilçesi Özlüce’de JES amaçlı 208,12 hektar, Badırga’da JES amaçlı 207,86 hektar, yine Badırga’da JES amaçlı 4 bin 665,14 hektar, Gemlik ilçesi Kurşunlu’da JES amaçlı 1502,17 hektar, Harmancık ilçesi Ilıcaksu JES kaynaklı 375 hektar, Keles ilçesi Pınarcık’ta JES amaçlı 3 bin 737,54 hektar ve Osmangazi ilçesi Uludağ’da JES ve mineralli su amaçlı 2 bin 903,92 hektar olmak üzere toplam 27 bin 084,62 hektar doğal alan, tarım arazileri ve meralar yıkıma uğratılacak.
Yeraltı da yerüstü de zehirleniyor
Jeotermal enerji santrallerinin (JES) temiz enerji iddiasıyla desteklenmesi bir yandan suların tüketmekte, diğer yandan büyük bir kirliliğe neden olmakta. Akarsulara bırakılan JES sıvısı yüzbinlerce balığın ve diğer canlıların ölümüne yol açarken, tarım arazilerine salınan sıvı ise başta incir, zeytin ve üzüm olmak olmak üzere ağaçları kurutup bölgede büyük yıkımlara neden oldu. Bu gerçeği kabul eden JES patronları artık çevreye sıvı salınımı yapmadıklarını iddia ederlerken, ağırmetal yüklü sıvıyı reenjeksiyonla geri bastıklarını belirtmekteler. Ancak reenjeksiyonların, sıcak sıvının alındığı noktaya geri basılmaması sonucu yeraltı suları zehirlenirken, bölgeler sonsuza kadar tarım yapılamaz hale getiriliyor.
JES’ler öldürüyor
AKP iktidarının JES’leri yenilenebilir enerji olarak ele alıyor olması ve desteklemesi birçok çevresel sorunu ortaya çıkardı. Nehir ve dereler zehirlendi ve milyonlarca balık katledildi. Üzüm, zeytin ve incir başta olmak üzere binlerce ağaç kurudu. JES’lerin yoğun olarak kurulduğu Aydın’da kanser vakaları geçmişe göre 3 kat arttı. Yaşamı zehirleyen kirlilik, yeraltının binlerce metre derinlerine kadar sondaj yapılıp, içeriğinde bor, cıva, arsenik, kurşun, amonyak, antimuan, lityum, karbondioksit, hidrojen sülfür gibi zehirli ağır metallerle dolu akışkanların yeryüzüne çıkarılmasından kaynaklanıyor. Bir termik santral gibi çalışan JES’ler, GWh başına ortalama 2700 m3 su kullanıyor.
EKOLOJİ SERVİSİ