Burkina Faso’da hükümeti radikal İslamcı silahlı gruplarla savaşta yeterlilik göstermemekle suçlayan bir grup asker darbe yaptı
Batı Afrika ülkesi Burkina Faso’da, bir grup asker “radikal İslamcı silahlı örgütlerle savaşta hükümetten daha fazla destek” talep ederek harekete geçti. Reuters ajansı, Cumhurbaşkanı Roch Christian Kabore’nin bir grup asker tarafından bir askeri kampta alıkonduğunu duyurdu.
Cumhurbaşkanı Roch Christian Kabore’nin, 23 Ocak 2022 gecesi başkent Ouagadougou’daki konutunun çevresinde yoğun silah sesleri duyulmasının ardından 24 Ocak’ta gözaltına alındığı kaydedildi. Kabore’nin bir askeri kampa götürüldüğü belirtildi. Cumhurbaşkanlığı’na ait bazı zırhlı araçların Kabore’nin konutunun yakınında kurşun delikleri ve kan lekeleri içinde terk edildiği görüldü.
Askerlerin hükümetin radikal İslamcı silahlı örgütlerle savaşta orduya daha fazla destek verilmesini istediği kaydedildi.
Yüzlerce kişi Ouagadougou’da sokaklara dökülerek “Ülkeyi özgürleştirin” sloganlarıyla darbe yapan askerlere destek verdi. Bir grup protestocu, Kabore’nin partisinin genel merkezine baskın düzenledi.
Burkina Faso’da son aylarda, bazıları IŞİD ve El Kaide bağlantılı oluşumların düzenlediği saldırılarda askeri ve sivil kayıplar artmıştı. Son olarak Kasım 2021’de 49 askeri polisin öldürülmesi geniş çaplı protestolara yol açmıştı.
Çok etnisiteli çok dilli ülke
Burkina Faso Fransa’nın sömürgesiydi. 5 Ağustos 1960’ta bağımsız olmuştu.
Yaklaşık 21 milyon nüfusu olan Burkina Faso nüfusunun yüzde 40’ı Mossi, yüzde 14’ü Bobolar, yüzde 9’u Senufolar, yüzde 8 Gurmalar halkından. Ayrıc aülkede Fransızlar ve Lübnanlılar yaşıyor. Ülkede Fransızca resmi dil olsa da Mòoré, Fulfulde, Dioula, Bissa, San, Boboda, Gurma, Lobiri, Koromfe, Bwamu ve Arapça dilleri konuşuluyor.
Yerel dinlere inananların oranı 15-16 civarın da. Müslüman oranı yüzde 60, Hristiyanların oranı yüzde 23-24 civarında.
OUAGADOUGOU