Nijer’in komşuları Burkina Faso ve Mali, Niamey’e yönelik herhangi bir askeri müdahalenin kendi ülkelerine karşı ‘savaş ilanı’ sayılacağı uyarısında bulundular
Batı Afrika liderlerinin Nijer’in devrik Devlet Başkanı Mohamed Bazoum’u yeniden göreve getirmek için güç kullanma tehdidinde bulunmalarından günler sonra, pazartesi günü ulusal yayın organlarından ortak açıklama yaptı.
Nijer’le dayanışma
Açıklamada, “Burkina Faso ve Mali’nin geçiş dönemi hükümetleri, kaderlerini ellerine almaya ve tarih önünde egemenliklerini tam olarak üstlenmeye tam bir sorumlulukla karar veren Nijer halkına kardeşçe dayanışmalarını ifade eder” denildi.
“Nijer’e karşı herhangi bir askeri müdahale Burkina Faso ve Mali’ye karşı savaş ilanıyla eşdeğer olacaktır” uyarısında bulunulan açıklamada, böyle bir hareketin tüm bölgeyi istikrarsızlaştırabilecek feci sonuçlara yol açabileceği belirtildi.
Gine’den dolaylı destek
Burkina Faso ve Mali’nin yanı sıra hükümeti de bir darbenin sonucu başa gelen Gine Devlet Başkanı Mamady Doumbouya da, “askeri müdahale de dahil olmak üzere ECOWAS’ın önerdiği yaptırımlara katılmadığını” ifade etti.
‘Wagner için fırsat olabilir’ endişesi
Uluslararası gözlemciler, Nijer’deki istikrarsızlığın Rusya merkezli özel bir paralı askerlik şirketi olan Wagner grubu gibi örgütler için bir fırsat yaratabileceğinden endişe ediyor.
Wagner’in lideri Yevgeni Prigojin, hafta sonu darbeyi onaylayan bir konuşma yaparak, durumun bir süredir gelişmekte olduğunu söyledi.
Telegram uygulamasındaki sesli mesajında Prigojin, “Eski sömürgeciler, Afrika ülkelerinin halklarını kontrol altında tutmaya çalışıyorlar” dedi.
Ancak Prigojin’in açıklamaları, Nijer’deki durumu “ciddi endişe kaynağı” olarak nitelendiren Rusya’daki Kremlin’in açıklamalarıyla tezat oluşturdu.
Ne olmuştu?
Nijerya’da 26 Temmuz’da düzenlenen askeri darbe ile Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum iktidardan indirildi ve tutuklandı. Fransa Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada Nijer’deki “tüm kalkınma yardımlarını ve bütçe desteğini askıya aldıklarını” duyurdu. Fransa, Nijer’de Bazum etrafında anayasal düzene yeniden dönülmesini istedi.
Afrika Birliği de “anayasal düzenin” yeniden sağlanması için Nijer’e 15 günlük ültimatom verdi. Avrupa Birliği ise darbe ile gelen yetkilileri tanımayacaklarını açıkladı.
2020 yılından bu yana Mali ve Burkina Faso’dan sonra Nijer DAİŞ ve El Kaide bağlantılı saldırılarla sık sık gündeme gelen Sahel bölgesinde darbenin gerçekleştiği üçüncü ülke oldu.
Nijer, “cihatçı” olarak tanımlanan silahlı grupların yol açtığı şiddetin vurduğu Sahel bölgesinde Batılı ülkelerin son müttefiklerinden biri olarak değerlendiriliyor. Komşu ülkeler olan Mali ve Burkina Faso, askeri darbelerden sonra Rusya dahil olmak üzere başka ortaklara yöneldi.
Nijer, özellikle Sahel’de 1.500 asker konuşlandıran Fransa’nın ayrıcalıklı bir ortağı olarak dikkat çekiyor.
Fransa’dan Nijer’e uyarı: Saldırılara anında yanıt vereceğiz!
DIŞ HABERLER