Daniel Guérin’in, Fransız Devrimi sırasında yaşanan sınıf çatışmalarını mercek altına aldığı kitabı ‘Burjuvazi ve Çıplak Kollular’ Beyza Başer’in çevirisiyle Ayrıntı Yayınları’ndan çıktı
Eserlerinde sınıf mücadelelerine odaklanan Daniel Guérin’in, Fransız Devrimi’nin derinlemesine bir analizini sunan kitabı Burjuvazi ve Çıplak Kollular: Fransız Devrimi’nde Toplumsal Mücadeleler 1793-1795, Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlandı. Guérin, Fransız Devrimi’nin 1793-1795 yılları arasındaki kritik evresine odaklanan tarihsel çalışmasında, burjuvazi ile devrimin en radikal unsurları olan ve “çıplak kollular” diye anılan işçi sınıfı ve yoksul halk arasındaki sınıf çatışmalarını derinlemesine ele alıyor. Bu dönemdeki toplumsal ve politik dinamikleri sınıf mücadelesi ekseninde değerlendiren Guérin, burjuva demokrasisi ile proleter demokrasi arasındaki temel farklılıkları vurgularken Fransız Devrimi tarihine yeni bir bakış açısı getiriyor.
Ayrıntı Yayınları’nın Tarih dizisinde yerini alan Daniel Guérin imzalı Burjuvazi ve Çıplak Kollular: Fransız Devrimi’nde Toplumsal Mücadeleler 1793-1795 adlı kitabı Fransızcadan Beyza Başer çevirdi.
Kitabın tanıtımında şu ifadeler yer aldı:
“Daniel Guérin’in Fransız Devrimi sırasında Fransa’daki sınıf gerilimlerini incelediği çalışması Burjuvazi ve Çıplak Kollular, 31 Mayıs 1793 yılında Jirondenler’in düşmesinden itibaren ilk modern sınıf çatışmasının ortaya çıkışına tanıklık etmemize yardımcı oluyor ve burjuva devriminin jakoben liderlerine karşı baldırı çıplaklar tarafından yönetilen proleter bir devrimin tohumlarının atıldığını gösteriyor. Eser, burjuva olarak kabul edilen önde gelen siyasi figürler ile Parisli çıplak kollular olarak adlandırdığı işçi kesim militanlar arasındaki bağlantılara dikkat çekiyor ve “tabandan terör” ile “tepeden terör” kavramlarına ışık tutuyor. Bu şekilde Guérin, devrimi tamamlamak için baskı önlemleriyle çıplak kolluları kullanan burjuva bu figürlerin Thermidor’da nasıl düştüğünü anlamamızı kolaylaştırıyor. Fransız Devrimi tarihine getirilen bu yeni bakış açısı, burjuva demokrasisi ile proleter demokrasi arasındaki temel farklılıkları vurgulayarak “fikir birikimimizi yeniden inşa etmemize”, “eşitlik ve özgürlük fikirlerinin gerekli sentezini” yeniden düşünmemize imkân tanıyor. Claude Guillon’un önsözü ise komünist tarihçilerden çok sert eleştiriler alan eseri çeşitli tarihçilerin çalışmalarından yararlanarak yirminci yüzyılın ideolojik ve tarih yazımı tartışmaları içine yerleştiriyor.”
Burjuvazi ve Çıplak Kollular: Fransız Devrimi’nde Toplumsal Mücadeleler 1793-1795, raflarda ve internet satış sitelerinde.
KÜLTÜR SERVİSİ