Bursa’da bulunan Uludağ Milli Parkı’nda yasalaşması beklenen Alan Başkanlığı’na karşı Bursa Çevre Platformu (BUÇEP), İl Turizm Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada Alan Başkanlığı projesine tepki gösterilerek, Uludağ’ın yok oluşa gideceği savunuldu. Basın açıklamasını Bursa Çevre Platformu adına, Bursa Baro Başkanı Av. Metin Öztosun okudu. Kaçak yapılaşmanın bulunduğu Uludağ Sarı Alan Bölgesi’nde turizm işletmecilerinin de dahil olduğu Alan Başkanlığı projesine karşı DOĞADER’in Uludağ’da yaptığı açıklama sonrası tepkiler yayılmaya başladı.
‘Canlı yaşam yok olacak’
Kültür ve Turizm Bakanı tarafından duyurulan Alan Başkanlığı’nın hayata geçmesi durumunda, milli park olan Uludağ hakkında Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın dışında sermaye sahipleri de söz sahibi olacak.
BUÇEP’in düzenlediği basın açıklamasını okuyan Av. Metin Öztosun; kanun tasarısının Meclis’e getirilip kabul edilmesiyle Uludağ Milli Parkı’nın en önemli kaynak değerleri olan orman alanlarının, Alpin dağ çayırlarının, su kaynaklarının ve canlı yaşamının yok olacağını söyledi.
Uludağ ‘milli parktır’
Öztosun, “Uludağ Milli Parkı’nın milli park statüsünden çıkarılarak, Uludağ Alan Başkanlığı adı altında, 1. ve 2. gelişim bölgeleri ve kayak pistlerinin bulunduğu 650 hektarlık alanın Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmesi tartışılmaktadır. Bu durumun olası tehlikelerini öngörebilmek için geçmişe bakmak yerinde olacaktır” diye konuştu.
Uludağ’ın yıllardır turizm ve madencilik faaliyetleriyle tahrip edildiğini hatırlatan Av. Öztosun, “Google Earth aracılığı ile elde edilebilecek Uludağ’daki maden ocaklarının görüntüsü, adeta bir mayın tarlasını anımsatmaktadır. Bu madenler; akarsuları kirletmekte, Uludağ’dan gelen akarsuları kullanan köylerdeki tarımsal etkinliklere büyük zararlar vermektedir” ifadelerini kullandı.
EKOLOJİ SERVİSİ