Cumartesi Anneleri‘nin 700. hafta oturma eylemi yasaklandı. Polis müdahalesinde çok sayıda kayıp yakını ve hak savunucusu işkenceyle gözaltına alındı. Kayıp yakınları ‘Bu meydan sizin aynanız bu meydana iyi bakın‘ sözleriyle polis şiddetine tepki gösterdi
Cumartesi Anneleri‘nin “700 hafta geçti azalmadı direncim, solmadı karanfilim, bitmedi bekleyişim, eksilmedi özlemim, tükenmedi umudum, kaybolmadı inancım” sloganıyla Galatarasay Meydanı‘nda düzenleyecekleri 700. hafta oturma eylemi Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. Yasak kararının ardından İçişleri Bakanı‘nı arayan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, eylemin bizzat İçişleri Bakanı Süleyman Soylu‘nun emriyle yasaklandığını açıkladı.
‘Bu meydan bizim‘
Oturma eylemi için yüzlerce çevik kuvvet polisi tarafından ablukaya alınan Galatasaray Meydanı‘na girmek isteyen onlarca kayıp yakını ve hak savunucusu darp edilerek gözaltına alındı. Fehmi Tosun‘un kızı Besna Tosun ve gözaltına kaybedilen Hasan Ocak‘ın annesi Emine Ocak da darp edilip gözaltına alınmak istendi. Ancak tepkiler üzerine ikisi de serbest bırakıldı. Emine Ocak serbest bırakıldıktan sonra “Ne istiyorlar bizim çocuklarımızdan” diyerek tepki gösterdi. Fehmi Tosun‘un kızı Besna Tosun, polise “Biz 23 yıldır bu meydana geliyoruz. Bu meydanda babamı arıyorum. Bu meydan bizimdir” dedi. Bir diğer kayıp yakını da, “Bu meydan sizin aynanız bu meydana iyi bakın” dedi. Kayıp yakınlarından bir diğeri ise tepkisini şu sözler ile gösterdi: “Bizi siz öldürdünüz. Şimdi bizi buradan kovuyorsunuz. Bize bunu yapan devlet yarın size de aynısını yapacak.” İstiklal Caddesi‘nde bir araya gelen HDP ve CHP‘li milletvekilleri ve hak savunucuları ise el ele tutuşarak meydana gitmeye çalıştı. Hak savunucularına tazyikli su ve biber gazı sıkan polis, gözaltılara devam etti. Yaklaşık 3 saat süren polis müdahalesinde 50‘ye yakın kişi gözaltına alınarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü‘ ne götürüldü.
Yazı İşleri Müdürümüze gözaltı
Polisler müdahale sırasında haber takibi yapan gazetecileri de darp etti. Cumartesi Anneleri‘ nin eylemine destek vermek için hak savunucuları ile birlikte alana girmek isteyen gazetemizin Yazı işleri Müdürü Osman Akın ve çalışanımız Hasan Akbaba‘da polis tarafından darp edilerek gözaltına alındı.
‘Emri veren eşkıya’
HDP Milletvekili Ahmet Şık ise polis müdahalesi için “Bu emir kanunsuz. Size bu talimatı veren eşkıya”diyerek İçişleri Bakanı Sülaymen Soylu’ya tepki gösterdi.
‘Bu devran dönecek‘
HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan da polisler ile tartıştı. Polis amiri Paylan’a, “Benim polislerim ne gerekiyorsa onu yapacaklar” dedi. Paylan ise, “Bu devran dönecek” diyerek yanıt verdi.
Kaya: Tahammül edemediler
Müdahalelere maruz kalanlardan HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, yaşananlara şu sözlerle tepki gösterdi: “Saatlerdir sürekli müdahale altındayız. Hala kitlesel katılımı dağıtamadılar. Her hafta olduğu gibi açıklama yapıp dağılacaktık. Ama buna tahammül edemediler. Kendilerine yakışanı yaptılar. Biz de kendimize yakışanı yapacağız. Dağılmadık, bekledik. Gezi‘nin ruhunu hissettik. Buradayız.”
İHD: İşkence var
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi de yasak kararı ve gözaltılara ilişkin açıklama yaptı. Cumartesi Anneleri‘nin 700‘üncü hafta etkinliğinin İçişleri Bakanlığı emriyle yasaklandığının belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Saat 10.30 itibarıyla güvenlik güçlerinin müdahalesi başlamış, biber gazı, ters kelepçe uygulanarak çok sayıda kişi darp edilmiş, gözaltına alınmıştır. Alana tüm girişler kapatılmış, alan boşaltılmış, müdahale ve gözaltılar ara sokaklarda devam etmektedir. Gözaltına alınan kişilerin polis araçlarında tutulduğu bilgisi gelmektedir. Bize ulaşan bilgilere göre; İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyondan Sebla Arcan, Maside Ocak, Gamze Elvan, Şube sekreteri Leman Yurtsever, kayıp yakınlarından Ali Ocak, Faruk Eren, Hasan Karakoç, Cihan Gülünay ile çok sayıda insan hakları savunucusu gözaltındadır. Güvenlik güçleri Cumartesi Anneleri 700’üncü hafta etkinliğine hukuka aykırı bir şekilde müdahale etmiş, işkence yapmıştır. Anneler başta olmak üzere kayıp yakınları ve çok sayıda katılımcı işkence görmüştür. Buradan İçişleri Bakanlığı‘na çağrıda bulunuyoruz: Gözaltına alınan İHD İstanbul Şubesi yönetici ve üyeleri ile aktivistlerimiz derhal serbest bırakılsın. Suç işleyen güvenlik güçleri hakkında soruşturma başlatılsın.”
‘Kaldığımız yerden devam’
3 saat boyunca polis müdahalesine rağmen meydanı terk etmeyen Cumartesi İnsanları eylemlerine gelecek hafta kaldıkları yerden devam edeceklerini söyleyerek son verdi.
Galatasaray Meydanı‘nda eylem engellenirken, destek amacıyla birçok kentte bir araya gelen hak savunucuları İstanbul‘a ses verdiler. Eylemlerde ‘Failler yargılanıncaya kadar mücadeleye devam‘ mesajı verildi
Ankara
İHD Ankara Şubesi, Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü hafta etkinliğine destek eylemi düzenledi. Dernek binası önünde yapılan eyleme insan hakları savunucularının yanı sıra HDP Milletvekilleri Kemal Bülbül ve Kemal Peköz, gazeteci Hüseyin Aykol, hasta tutsak yakınları ve çok sayıda yurttaş katıldı. “700 Haftadır adalet arıyorum” pankartının açıldığı eylemde çeşitli tarihlerde gözaltında kaybedilenlerin fotoğrafları taşındı. Eylemde açıklamayı okuyan İHD Ankara Şube yöneticisi avukat Saliha Şahin, kayıpların bulunması ve adaletin sağlanması talebiyle başlatılan barışçıl direnişin bugün 700’üncü haftasında olunduğuna dikkat çekti. Cumartesi Anneleri’nin eyleminin Türkiye’nin en uzun soluklu eylemi olduğuna işaret eden Şahin, eylemin birçok kente de yayıldığını hatırlatarak “700 haftadır, gözaltına alındıktan sonra varlığı inkar edilen insanlarımıza ne olduğunu soruyor, onları kaybedenlerin adil bir yargılama faaliyeti sonucunda cezalandırılmasını istiyoruz” dedi.
Van
İHD Van Şubesi Cumartesi Anneleri’nin 700‘üncü hafta eylemine ilişkin Feqiyê Teyran Parkı’nda basın açıklaması yaptı. Ellerinde faili meçhul cinayetlerde kaybedilen ve akıbeti öğrenilemeyen kişilerin fotoğraflarını taşıyan kitle İHD Van Şubesi’nden Feqiyê Teyran Parkı’na kadar yürüdü. Açıklamada ilk olarak 26 yıl önce gözaltına alınarak kaybedilen Mehmet Ertak’ın eşi Emine Ertak konuştu. Ertak, “Ben ve çocuklarım babalarının mezarını istiyoruz. Mezarında bir Fatiha okumak istiyoruz. Talebimiz budur bir mezarımız olsun. Biz bu acıyı yaşadık, başka kimse yaşamasın başka kimsenin çocuğu kaybolmasın. Bu ülkeye barış ve kardeşliğin gelmesini, istiyoruz” dedi.
Batman
İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi ve kayıp yakınlarının, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eylemine, OHAL ve Batman Valiliği‘nin “güvenlik” gerekçesiyle iki yıldır ara verilmişti. Aranın ardından kayıp yakınları ve İHD yöneticileri, eylemin 404’üncü haftası için Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi. Eylemde konuşan İHD Batman Şubesi Eşbaşkanı Devran Yıldız, 2 yıl sonra kayıpların akıbetini sormak amacıyla yeniden alanlarda olduklarına ifade ederek, kayıpların akıbetini ve faillerin yargılanması taleplerinden hiçbir zaman vazgeçmediklerini söyledi. İki yıl sonra sokakta olmalarının, Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Lisesi önündeki eylemin 700‘üncü haftasına denk gelmesinin özel bir anlamı olduğunu kaydeden Yıldız, “Cumartesi Anneleri her hafta sokakta ve çocuklarının akıbetini soruyor. Bugün ise anti demokratik bir uygulama ile çocuklarının akıbetinin sorulmasına izin verilmedi. Bu anti demokratik uygulamayı kınıyoruz” diye konuştu.
Adana
İHD Adana Şubesi de Cumartesi Anneleri’nin eylemine destek olmak amacıyla Abidin Dino Parkı’nda bir araya geldi. “Zaman aşımı katille çalışıyor”, “Failler belli kayıp nerede” ve “Cezasızlığa adalet son verir” dövizlerinin taşındığı eyleme, siyasi parti temsilcilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Adana’da öldürülen Azadiya Welat gazetesinin dağıtımcısı Kadri Bağdu’nun eşi Şemse Bağdu, eşinin faillerinin bulunarak yargı önüne çıkartılmasını talep etti. Artık kimsenin ölmesini istemediklerini söyleyen Bağdu, “Bu zulümden vazgeçin. Bizler kimsenin ölmesini istemiyoruz. Artık barış olmasını istiyorum. Gözaltında kaybedilenlerin ve eşimi öldürenlerin ceza almasını istiyorum” dedi.
Diyarbakır
Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları tarafından “Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın” sloganıyla gerçekleştirilen oturma eyleminin 498’ncisi, Bağlar ilçesi Koşuyolu Parkı‘ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirildi. Eyleme, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Bedran Öztürk ve HDP‘li vekiller de destek verdi. Eylemde konuşan İHD Şube Başkanı Abdullah Zeytun, İstanbul‘ da Cumartesi Anneleri‘ne yapılan polis müdahalesini protesto ettiklerini belirterek, alkışlı eylem yaptı. DTK Eşbaşkanı Bedran Öztürk de annelere yapılan müdahaleye tepki göstererek, şunları söyledi: “Demokrasiden, hukuktan, adaletten bahsediyorlar. Eğer hukuk ve adaletten bahsediyorsanız, annelere cevap verin. Kaybettirdiklerinizin akıbetini ortaya çıkarın. Ama aydınlatmıyorsunuz”
23 yıl geçti zulüm değişmedi
21 Mart 1995’te Gazi Mahallesi‘ nde gözaltına alınarak kaybedilen ve 15 Mayıs 1995’te işkence edilmiş cenazesi Beykoz‘da kimsesizler mezarlığında bulunan Hasan Ocak’ın annesi Emine Ocak’ın gözaltına alınmaya çalışılırken gazeteci Hayri Tunç’un objektifine yansıyan fotoğrafı, akıllara Cumartesi Anneleri’ne 1998 yılında başlayan polis müdahaleleri dönemini getirdi. Emine Ocak’ın 1998 yılında gözaltına alınırken çekilen fotoğrafı ile bugünkü fotoğrafı arasındaki benzerlik dikkat çekti.
HABER MERKEZİ